Wykonanie
ten wpis, ponieważ przepis nie będzie trudny ani długi, zacznę od małego instruktarzu:)raz po raz słyszę uwagi, że nie można dodać komentarzy na blogu, że nie można znaleźć przepisu, że nie wyświetla się prawy, dynamiczny pasek:(nie jestem bystra w te klocki, ale myślę, że problem może rozwiązać inna przeglądarka;ja korzystam z google chrome i strona działa prawidłowo:)po najechaniu kursorem na prawą, górną stronę bloga powinien pojawić się pasek, na którym widoczne są sekcje:alfabetyczny spis przepisów, archiwum bloga, o mnie, subskrypcja (to dla tych, którzy chcieliby być informowani e-mailem o nowym wpisie);czasami, rzeczywiście, się nie wczytuje, ale wystarczy odświeżyć stronę i działa, jak trzeba:) na dole strony, pod każdym wpisem, jest okienko, w którym można dodać komentarz lub zadać mi pytanie; można logować się anonimowo, a można przez
konto używanej przez siebie strony;to chyba tyle:) gdyby dalej były problemy, to piszcie na adres
[email protected]a teraz, obiecany tydzień temu (wybaczcie, ale oczy opadają z sił po całym dniu przy komputerze);szybki przepis na szybkie danie, sami zdecydujcie na jaką, szybką,
porę dnia się przyda;)"upychałam" do pszennego placka różne nadzienie...po wszystkich próbach wybieram dobrze przyprawione
mięso z warzywnymi dodatkami, klasyczne, ale najlepsze połączenie:)tortilla to hiszpański specjał, mój, trochę meksykański "odmieniec", też jest niczego sobie;)proste i dostępne składniki, szybkie gotowanie, szybkie jedzenie... tego ostatniego nie lubię, ale czasy też są szybkie...wspominałam już, że to przepis dla zapracowanych, spóźnionych i głodnych? no tak, ale ciągle zwolenników domowego "żarcia"!
tyle placków ile chętnych ( w opakowaniu zazwyczaj jest 6 sztuk)1 duża polędwiczka wieprzowa
musztarda Dijonjasny
sos sojowyoliwa z oliwekpomidorki koktajlowe
sałata lodowaczerwona paprykaczerwona cebulasos musztardowo - czosnkowo2 łyżki
śmietany z Piątnicy2 łyżki
majonezu1 łyżeczka
musztardy Dijon1 ząbek
czosnkupół łyżeczki
soli i
cukru2 łyżki
soku z cytrynyrozcierałam w misce zmiażdżony
czosnek z
solą tak długo, aż puścił
soki; dodałam pozostałe składniki i odstawiłam do lodówki;
polędwiczkę pokroiłam w 2 centymetrowe plastry i natarłam marynatą zrobioną z łyżki
musztardy, 2 łyżek
sosu sojowego i łyżki
oliwy; odstawiłam na godzinę do lodówki; na dużej patelni podgrzewałam (maksymalnie 2 na płycie) placki, a na drugiej smażyłam, po 3 minuty z każdej strony, porcje polędwiczek; na podgrzanej tortilli ułożyłam warzywa, wcześniej poszatkowane i
mięso, które po zdjęciu z patelni pokroiłam w mniejsze paski; tak przygotowaną mieszankę polałam
sosem musztardowo - czosnkowym i zawinęłam, w wygodny do jedzenia, "rożek":)smacznego:)