ßßß
 
            
         Moja dzisiejsza tarta to przykład tarty uniwersalnej. Jakichkolwiek owoców by się nie użyło, będzie smakować fantastycznie. Tym razem upiekłam ją z brzoskwiniami, ale jadałam już w wersjach rozmaitych: z jabłkami, malinami, gruszkami, śliwkami i wiśniami. Wszystkie były pyszne.
Moja dzisiejsza tarta to przykład tarty uniwersalnej. Jakichkolwiek owoców by się nie użyło, będzie smakować fantastycznie. Tym razem upiekłam ją z brzoskwiniami, ale jadałam już w wersjach rozmaitych: z jabłkami, malinami, gruszkami, śliwkami i wiśniami. Wszystkie były pyszne. Składniki na formę do tarty o śr. 28 cm:5-6 brzoskwińspód:250g mąki pszennej125g miękkiego masła4 łyżki gęstej śmietany4 łyżki cukruszczypta solikrem:100-150ml śmietany kremówki 30%2 jaja100g cukru50g mąki pszennejdodatkowo:cukier z prawdziwą wanilią do posypaniaWykonanie:Z mąki, masła, cukru, soli i śmietany zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je do stosownego rozmiaru i wylepiamy nim spód oraz boki wysmarowanej masłem formy na tartę. Ciasto równomiernie nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą lub grochem i podpiekamy przez 10-12 minut w temp. 180C. Na podpieczonym spodzie układamy pokrojone owoce i zalewamy kremem powstałym wskutek zmiksowania jaj ze śmietaną, cukrem i mąką. Całość pieczemy około 30 minut w tej samej temperaturze do czasu aż wierzch nam się ładnie zrumieni. Lekko przestudzoną tartę możemy posypać cukrem waniliowym.
Składniki na formę do tarty o śr. 28 cm:5-6 brzoskwińspód:250g mąki pszennej125g miękkiego masła4 łyżki gęstej śmietany4 łyżki cukruszczypta solikrem:100-150ml śmietany kremówki 30%2 jaja100g cukru50g mąki pszennejdodatkowo:cukier z prawdziwą wanilią do posypaniaWykonanie:Z mąki, masła, cukru, soli i śmietany zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je do stosownego rozmiaru i wylepiamy nim spód oraz boki wysmarowanej masłem formy na tartę. Ciasto równomiernie nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą lub grochem i podpiekamy przez 10-12 minut w temp. 180C. Na podpieczonym spodzie układamy pokrojone owoce i zalewamy kremem powstałym wskutek zmiksowania jaj ze śmietaną, cukrem i mąką. Całość pieczemy około 30 minut w tej samej temperaturze do czasu aż wierzch nam się ładnie zrumieni. Lekko przestudzoną tartę możemy posypać cukrem waniliowym. Życzę Wam smacznego! :-)
Życzę Wam smacznego! :-)