Wykonanie
Bardzo smaczne ciasto, które powstało w zasadzie bez przepisu. Natchnęła nas wena tworzenia, więc ciasto powstało z tego co akurat było pod ręką. Idealne na sylwestra, można je złapać do ręki i zajadać. Zapraszam :)inspiracja

SKŁADNIKI:Ciasto: (na dużą blachę)- 60 dag
mąki pszennej- 3/4 szklanki
cukru- opakowanie
cukru waniliowego- 2
jaja- 2
żółtka- 20 dag
masła lub
margaryny- 3 łyżki
mleka- 3 łyżki
miodu- 2 łyżeczki
sodyMasa budyniowa:- 2 budynie
śmietankowe- 660 ml
mleka- ewentualnie
cukierMasa orzechowa:- 20 dag
orzechów (u mnie wraz z
migdałami)- 10 dag
masła lub
margaryny- 2 łyżki
miodu- 4 łyżki
cukruDodatkowo:- puszka gotowanego, słodzonego
mleka skondensowanego- duża paczka
herbatnikówPRZYGOTOWANIE:Masa orzechowa: W rondlu rozpuścić
masło z
cukrem i
miodem. Dodać
orzechy i chwilkę pogotować. Przestudzić.Ciasto: Dużą blachę smarujemy
masłem i sypiemy
bułką tartą.
Mąkę wymieszać z
sodą i posiekać z masłem/margaryną (ja zrobiłam to palcami). Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Każdy placek piec osobno - tylko na jednym z nich wyłożyć masę
orzechową (ja tego nie zrobiłam i masa nie była chrupiąca) w nagrzanym piekarniku do 170*C przez około 8-12 min. aż się zarumieni.Masa budyniowa: Budynie ugotować jak na opakowaniu tylko, że w 2/3 objętości
mleka niż podaje producent. Ja dodatkowo dodałam
pistacjowy barwnik.Ułożenie ciasta:1. Ciasto bez
orzechów2. Kajmak3.
Herbatniki4. Masa budyniowa5. Ciasto z
orzechamiCiasto schłodzić i przechowywać z chłodnym miejscu. Smacznego!
