ßßß Cookit - przepis na Miodowe ciasto

Miodowe ciasto

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne ciasto, które powstało w zasadzie bez przepisu. Natchnęła nas wena tworzenia, więc ciasto powstało z tego co akurat było pod ręką. Idealne na sylwestra, można je złapać do ręki i zajadać. Zapraszam :)
inspiracja
SKŁADNIKI:
Ciasto: (na dużą blachę)
- 60 dag mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 jaja
- 2 żółtka
- 20 dag masła lub margaryny
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody
Masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe
- 660 ml mleka
- ewentualnie cukier
Masa orzechowa:
- 20 dag orzechów (u mnie wraz z migdałami)
- 10 dag masła lub margaryny
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru
Dodatkowo:
- puszka gotowanego, słodzonego mleka skondensowanego
- duża paczka herbatników
PRZYGOTOWANIE:
Masa orzechowa: W rondlu rozpuścić masło z cukrem i miodem. Dodać orzechy i chwilkę pogotować. Przestudzić.
Ciasto: Dużą blachę smarujemy masłem i sypiemy bułką tartą. Mąkę wymieszać z sodą i posiekać z masłem/margaryną (ja zrobiłam to palcami). Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Każdy placek piec osobno - tylko na jednym z nich wyłożyć masę orzechową (ja tego nie zrobiłam i masa nie była chrupiąca) w nagrzanym piekarniku do 170*C przez około 8-12 min. aż się zarumieni.
Masa budyniowa: Budynie ugotować jak na opakowaniu tylko, że w 2/3 objętości mleka niż podaje producent. Ja dodatkowo dodałam pistacjowy barwnik.
Ułożenie ciasta:
1. Ciasto bez orzechów
2. Kajmak
3. Herbatniki
4. Masa budyniowa
5. Ciasto z orzechami
Ciasto schłodzić i przechowywać z chłodnym miejscu. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2012/12/miodowe-ciasto-ala-snikers.html