ßßß
Składniki na ciasto:2 szklanki mąki1/2 szklanki mleka (lub mleko i woda - pół na pół)1 jajko2 łyżki oleju1/2 łyżeczki soliSkładniki na farsz:0,5 kg ziemniaków0,25 kg twarogu tłustego1 duża biała cebula3 łyżki masła klarowanegodo nadania wyrazistego smaku - sól, pieprz czarny (świeżo mielony), pieprz ziołowy, mielona kolendra, czerwona papryka w proszku, czosnek granulowany.Smak farszu powinien być zdominowany przez sól i czarny pieprz, pozostałe przyprawy ,,grają rolę drugoplanową" ;)Przygotowanie farszu:Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i gorące dokładnie ugnieść na puree.Cebulę pokrojoną w kosteczkę usmażyć na maśle do miękkości (nie rumienić) - zawartość patelni przełożyć do ziemniaków i dobrze wymieszać.Przestudzić farsz, następnie dodać twaróg .Dokładnie ugnieć farsz na jednolitą masę a następnie doprawić.Lepienie pierogów:Mąkę z solą przesiać do miski. Podgrzać mleko (żeby było gorące, ale nie gotować) i wlać do miski z mąką. Wymieszać np. widelcem, bo może trochę parzyć. Po chwili jak ciasto lekko przestygnie dodać olej i jajko . Zagniatać ciasto podsypując małymi porcjami mąki, aż będzie dobrze odchodziło od ścianek miski. Miskę nakryć wilgotną ściereczką i odstawić ciasto na ok. 15 minut. W tym czasie można zacząć podgrzewać (w dużym garnku) osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju.Następnie ciasto podzielić na kilka części i każdą rozwałkować, lekko podsypując mąką. Wykrawać krążki ciasta i nakładać farsz. Ciasto jest na tyle wilgotne, że nie trzeba zwilżać brzegów pierogów, aby je skleić.Przygotowane pierogi wrzucać na gotującą wodę, ale uwaga woda nie może wrzeć, wyjmować pierogi po 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnie. Zahartować pierogi w zimnej wodzie i odcedzić na sicie.Podaję z duszoną cebulą, z bekonem lub jogurtem naturalnym.
SmacznegoMój przepis dodaję do pomysłów na pierogi w ramach akcji ,,Czas na pierogi"