Wykonanie
Przepyszna szarlotka na kruchym spodzie z wiórkami kokosowymi zachwyci nawet największego niejadka.
Potrzebne składniki ( na blachę 30*24 cm):4,5 szklanki
mąki1 , 5 kostki tłuszczu4
cukry waniliowe1/4 szklanki
cukru6
żółtek2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 kg
jabłek papierówek + 1/2 szklanki
cukrugarść
wiórków kokosowychSposób wykonania:
Mąkę mieszamy z tłuszczem,
cukrami waniliowymi,
cukrem, 6
żółtkami,
proszkiem do pieczenia. Szybko zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Dzielimy na 2 kule.Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem.
Jabłka obieramy i trzemy na tarce, posypujemy
cukrem i mieszamy. Zostawiamy na kilkanaście minut.Wykładamy pierwszą część ciasta na blachę, odciskamy
jabłka, wykładamy, posypujemy wiórkami kokosowymi, układamy pozostałe ciasto.Pieczemy ok. 50 min. w 180-200 st. Zostawiamy do wystygnięcia. Posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego !Przepis na Tartę z
jabłkami i
cynamonem znajdziecie tutaj :http://twinstotwins2.blogspot.com/2014/07/tarta-z-jabkami-i-cynamonem.html