Wykonanie
Lubię szybkie, smaczne i znikające w mgnieniu oka ciasta. Tym razem sezon na
pomarańcza można uznać za otwarty, a dodatkową zachętą do wykonania ciasta niech będzie fakt, że zaraz po zjedzeniu robiłyśmy nowe :D

Potrzebne składniki:6
jajekszczypta
soliszklanka
cukru1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
mąki pszennejłyżeczka
proszku do pieczeniałyżeczka
cukru waniliowegoaromat pomarańczowy2
galaretki cytrynoweduży
jogurt naturalny2
galaretki pomarańczowe1,2 kg
pomarańczySposób wykonania:
Białka oddzielamy od
żółtek, ubijamy na sztywną pianę z odrobiną
soli. Dodajemy powoli szklankę
cukru, dokładnie miksujemy. Następnie 6
żółtek, 1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki
mąki pszennej, łyżeczkę
proszku do pieczenia, łyżeczkę
cukru waniliowego i
aromat pomarańczowy.Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy ok. 30 min. w 140 st.W 2 szklankach
wody przygotowujemy 2
galaretki cytrynowe. Gdy zacznie gęstnąć dodajemy
jogurt naturalny. Wykładamy na wystudzony
jogurt.
Pomarańcza obieramy ze skórek. Wykładamy na stężoną piankę
cytrynową. Wykładamy gęstniejące 2
galaretki pomarańczowe przygotowane w 3,5 szklanki
wody.Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.Smacznego !