Wykonanie
Uwielbiam
ciasto drożdżowe, tym bardziej z pianką z
białek ;) Dodatkowe połączenie
rabarbaru z
wiśniami wyszło rewelacyjne !
Potrzebne składniki ( na dużą blachę lub 2 małe ):1 kg
mąki,4
zółtka,4
białka ( 1 do ciasta, 3 do ubicia )szczypta
soli,3/4 szklanki
cukru,2
cukry waniliowe,3 łyżki
oleju,2 szklanki
mleka,1/2 kostki tłuszczu,10 dag
drożdżyrabarbarsłoik drążonych lub świeżych
wiśniwiórki kokosowe1
białko,
cukier puder, ew.
sok z cytryny na
lukier królewskiSposób wykonania :Zagniatamy
ciasto drożdżowe z przepisu - klik .Wykładamy na blachę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem.Następnie ubijamy pozostałe 3
białka na sztywno z łyżką kartoflanki.Pianę wylewamy na ciasto.Układamy pocięty w kostkę
rabarbar, który mieszamy z
cukrem.Następnie
wiśnie.Zagniatamy kruszonkę - tyle ile
mąki tyle tłuszczu i
cukru.Pieczemy ok. 30 min. w 200 st.Możemy polukrować lukrem królewskim - klik .Smacznego !