Wykonanie
Bardzo lubię jabłecznik, więc postanowiłam go zrobić :)
Potrzebne składniki:Tyle ile ważą
jajka, np. 7
jajek to 0,5kg to dodajemy 0,5 kg
cukru, 0,5 kg
mąki ;
cukier waniliowy,
jabłka,aromat,
margaryna,
cukier,
proszek do pieczenia,
mąka ziemniaczana,
cukier puderSposób wykonania:Wkładamy 2 kostki tłuszczu ( 0 , 5 kg )Dodajemy 0,5 kg
cukru i ucieramy.Dodajemy na przemian 2
jajka, część
mąki.
Mąkę dajemy 40 dag pszennej i 10 dag kartoflanki.Dodajemy 2 łyżeczki
proszku do pieczenia.Dobrze mieszamy, nie ucieramy za długo.Wykładamy na blachę.Kilogram
jabłek ucieramy, dajemy na durszlak, ale odciekł sok z
jabłek.Posypujemy 1
cukrem waniliowym.Dodajemy 2 łyżki
cukru.Delikatnie mieszamy.Wykładamy na ciasto.Kruszyona: 1/3 kostki tłuszczu, 2 łyżki
cukru, 6 łyżek
mąki pszennej, 2 łyżki kartoflanki, wyrabiamy i nakładamy na ciasto.Pieczemy ok. 45 min. w 180st.Posypujemy
cukrem pudrem po upieczeniu.Smacznego!