ßßß

Według kolejnej ankiety, która ukazała się w czasie weekendu na blogu, najbardziej chcielibyście ujrzeć przepis na danie "sugarfree". Mimowolnie podświadomie uprzedziłam wyniki ankiety, w sobotni poranek natykając się na......figi. Figi, które stały się podstawą pewnego pysznego dania. Kiedy świeże owoce fig w sezonie miały swoje pięć minut, suszone odeszły w zapomnienie. Teraz, o dziwo unikając dodania do świątecznych makówek, odnalazły swoje miejsce w pancakes zrobionych specjalnie dla ich miłośniczki, a jednocześnie osoby, która przyczyniła się do tego, że i ja je polubiłam.Delikatne, aczkolwiek z charakterystycznym, a przyjemnym posmakiem mąki gryczanej i kardamonu. Mało słodkie ciasto stworzone do tego, żeby polać je gęstym, słodkim syropem i przyprószyć szczyptą dodatkowego kardamonu lub cynamonu. Na poranek, na południe, na późny powrót do domu. Na uśmiech i na wspólne pięć godzin spędzone na rozmowie. Także na zdrowie, chciałoby się dodać. Figi mają właściwości przeciwutleniajace, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne ; właściwości wspomagające pracę układu trawiennego oraz niwelujące problemy sercowo-naczyniowe . Korzystnie wpływają też na funkcjonowanie wątroby .
/1 porcja/
- 40g mąki orkiszowej- 20g mąki gryczanej*- 1 jajko- 100ml kefiru- 30g suszonych fig- 1 łyżeczka oleju rzepakowego- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli- szczypta kardamonuMąki przesiać, wymieszać wraz z solą, kardamonem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać syrop z agawy, kefir, jajko i olej. Całość dokładnie zmiksować. Figi pokroić w drobną kostkę, wymieszać razem z ciastem. Smażyć niewielkie placuszki z obydwu stron do zrumienienia na rozgrzanej patelni o nieprzywieralnej powłoce. Podawać solo lub z owocami, konfiturami, syropami. Ja podałam je z syropem daktylowym .*w przypadku braku mąki gryczanej, można zastąpić ją inną mąką - orkiszową, żytnią, pszenną**podając placki bez żadnych dodatków, można dodać do ciasta 1 łyżeczkę cukru lub innej substancji słodzącej