Składniki na 3 porcje:200 g pełnoziarnistego makaronu do spaghetti20 dag mięsa wołowego200 g groszku zielonego z puszki50 g oliwek czarnych bez pestek1 cebula średniej wielkości40 g sera twardego np. bursztynu bądź rubinu1 puszka pomidorów całych w sosie pomidorowym2 ząbki czosnku1 łyżeczka bazylii suszonejolej do smażenialistki świeżej bazylii do dekoracjisól, pieprzSposób przygotowania:Makaron ugotować al dente, odsączyć i ułożyć na talerzach.Cebulę oczyścić i pokroić w kostkę. Czosnek wycisnąć lub zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Mięso opłukać pod bieżącą wodą i zmielić w maszynce. Każdą oliwkę pokroić na 4 części.Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę oraz czosnek i smażyć aż się zarumienią. Dodać mięso, doprawić pieprzem oraz solą do smaku i dalej smażyć około 5 minut.Dodać pomidory, rozdrobnić je za pomocą łopatki, następnie dodać groszek zielony oraz oliwki, doprawić bazylią oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.Całość smażyć od czasu do czasu mieszając, aż do odparowania nadmiaru wody.Na makaron nakładać sos spaghetti, poprószyć obficie startym na drobno serem i udekorować listkami świeżej bazylii.