Wykonanie
Składniki na 3-4 porcje:3
jajka (
białka oddzielone od
żółtek)1
cebula średniej wielkości5 dużych
pieczarek½
papryki czerwonej⅔ szklanki
mąki⅔ szklanki
mlekasól,
pieprz½ łyżeczki
słodkiej papryki mielonejszczypta
chili w proszkuDodatkowo:Naczynie żaroodporne o wymiarach 23 x 14cm (może być większe)Sposób przygotowania:Farsz:
Szynkę pokroić w kwadraty.
Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w paski.
Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, opłukać i pokroić w cienkie paseczki o wymiarach 3 x 0,3cm.Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić
cebulę, doprawić
solą oraz
pieprzem i smażyć do miękkości. Następnie dodać
pieczarki i dusić pod przykryciem. Kiedy
pieczarki wypuszczą sok i zaczną zmieniać kolor dodać pokrojoną
paprykę, doprawić szczyptą
chili i ½ łyżeczki
papryki słodkiej, wymieszać i dusić do miękkości, po czym odstawić do przestygnięcia.Masa jajeczna:
Białka oddzielić od
żółtek. Następnie ubić
białka na sztywną pianę.
Żółtka przełożyć do miski wraz z
mąką oraz
mlekiem, po czym ubijać mikserem, aż masa zacznie się pienić. Następnie delikatnie połączyć z
białkami za pomocą łyżki.Wykończenie:Dno i boki naczynia żaroodpornego wysmarować dokładnie
masłem, przelać masę jajeczną, ułożyć plastry
szynki oraz nałożyć na całej powierzchni farsz.Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 150°C przez 15-20 minut.