ßßß
Składniki na 3-4 porcje:3 jajka (białka oddzielone od żółtek)1 cebula średniej wielkości5 dużych pieczarek½ papryki czerwonej⅔ szklanki mąki⅔ szklanki mlekasól, pieprz½ łyżeczki słodkiej papryki mielonejszczypta chili w proszkuDodatkowo:Naczynie żaroodporne o wymiarach 23 x 14cm (może być większe)Sposób przygotowania:Farsz:Szynkę pokroić w kwadraty. Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w paski.Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, opłukać i pokroić w cienkie paseczki o wymiarach 3 x 0,3cm.Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć do miękkości. Następnie dodać pieczarki i dusić pod przykryciem. Kiedy pieczarki wypuszczą sok i zaczną zmieniać kolor dodać pokrojoną paprykę, doprawić szczyptą chili i ½ łyżeczki papryki słodkiej, wymieszać i dusić do miękkości, po czym odstawić do przestygnięcia.Masa jajeczna:Białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić białka na sztywną pianę.Żółtka przełożyć do miski wraz z mąką oraz mlekiem, po czym ubijać mikserem, aż masa zacznie się pienić. Następnie delikatnie połączyć z białkami za pomocą łyżki.Wykończenie:Dno i boki naczynia żaroodpornego wysmarować dokładnie masłem, przelać masę jajeczną, ułożyć plastry szynki oraz nałożyć na całej powierzchni farsz.Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 150°C przez 15-20 minut.