ßßß Cookit - przepis na Puszysty omlet z szynką, pieczarkami i papryką czerwoną

Puszysty omlet z szynką, pieczarkami i papryką czerwoną

nazwa

Wykonanie

Składniki na 3-4 porcje:
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1 cebula średniej wielkości
5 dużych pieczarek
½ papryki czerwonej
⅔ szklanki mąki
⅔ szklanki mleka
sól, pieprz
½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej
szczypta chili w proszku
Dodatkowo:
Naczynie żaroodporne o wymiarach 23 x 14cm (może być większe)
Sposób przygotowania:
Farsz:
Szynkę pokroić w kwadraty. Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w paski.
Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, opłukać i pokroić w cienkie paseczki o wymiarach 3 x 0,3cm.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć do miękkości. Następnie dodać pieczarki i dusić pod przykryciem. Kiedy pieczarki wypuszczą sok i zaczną zmieniać kolor dodać pokrojoną paprykę, doprawić szczyptą chili i ½ łyżeczki papryki słodkiej, wymieszać i dusić do miękkości, po czym odstawić do przestygnięcia.
Masa jajeczna:
Białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić białka na sztywną pianę.
Żółtka przełożyć do miski wraz z mąką oraz mlekiem, po czym ubijać mikserem, aż masa zacznie się pienić. Następnie delikatnie połączyć z białkami za pomocą łyżki.
Wykończenie:
Dno i boki naczynia żaroodpornego wysmarować dokładnie masłem, przelać masę jajeczną, ułożyć plastry szynki oraz nałożyć na całej powierzchni farsz.
Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 150°C przez 15-20 minut.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_puszysty-omlet-z-szynka-pieczarkami-i-papryka-czerwona.html