Wykonanie
ENGLISH VERSION - scroll downParę dni temu zadzwonił do mnie bardzo dawno niesłyszany kolega z bardzo konkretnym pytaniem: "Co jest potrzebne, żeby zrobić naleśniki?". Niczym profesjonalne pogotowie kulinarne udzielałam porad "
konfitura czy
dżem" i "jaka
śmietana do tego
twarogu". Od tych naleśnikowych telefonicznych konwersacji sama nabrałam ochoty na naleśniki i wkrótce pojawiły się one w mojej kuchni! I to w kilku odsłonach :)
Składniki na ciasto (około 12 naleśników):2 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanka
mleka1,0-1,5 szklanki
wody2
jajkaszczypta
soliPrzygotowanie:Do miski wsypać
mąkę i
sól. Zrobić zagłębienie, wbić 2
jajka i wlać pół szklanki
mleka. Mieszać (np. trzepaczką okrągłą) stopniowo łącząc mokre składniki z
mąką. Dodać nieco więcej
mleka i "zagarniać" więcej
mąki do gęstej masy pośrodku naczynia. Dodawać w ten sposób resztę płynu i stopniowo powstanie jednolite ciasto. Ciasto musi być płynne, nie może być za gęste. Można też od razu wszystko wymieszać mikserem, mi jednak nie chce się go wyjmować i uruchamiać ;) Ciasto wylewać porcjami (u mnie niepełna chochla) na rozgrzaną suchą (smażę bez tłuszczu) patelnię, najlepiej naleśnikową. Smażyć kilka minut na dość sporym ogniu i gdy naleśnik
daje się poważyć odwracać
łopatką albo zręcznie podrzucić ;) Smażyć tak do wyczerpania ciasta.1. Nadzienie
jabłkowe:Obrane
jabłka zetrzeć na tarce, wrzucić na patelnię, podlać kilkoma łyżkami
wody, skropić
cytryną, posłodzić do smaku i dodać
cynamon. Podgrzewać, aż
jabłka zmiękną i będą miały dość gęstą konsystencję. Nadzienie wykładać na naleśniki, zawijać i jeść albo dodatkowo podsmażyć na
maśle. Można polać słodką
śmietanką (patrz niżej).2. Nadzienie
serowe:Do
twarogu lub gładkiego
serka twarogowego (można też blenderem zmiksować
twaróg na gładko) dodać
cukier,
cukier waniliowy i kwaśną
śmietanę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji i smaku. Nadzienie wykładać na naleśniki, zawijać i jeść albo dodatkowo podsmażyć na
maśle. Można polać słodką
śmietanką (patrz niżej).3. Nadzienie
serowo-
dżemowe:Naleśnik posmarować ulubionym
dżemem lub
konfiturą, złożyć na pół. Następnie posmarować powierzchnię złożonego naleśnika słodkim
serkiem (patrz wyżej) i zawinąć. Bardzo poręczna forma naleśnika! ;)Słodka
śmietanka:Dość rzadką kwaśną
śmietaną wymieszać z
cukrem (do smaku), polać gotowe - zwinięte/złożone i ewentualnie podsmażone naleśniki.Smacznego!!! :)
CREPES / PANCAKES WITH THREE FILLINGSFor the batter (for about 12-15 crepes)2 cups all-purpose
flour1 , 5 cup milk1 - 1 , 5 cup water2 eggspinch of saltPut
flour mixed with salt in a bowl,
make a well, add eggs and a half cup of milk. Start stirring in the middle, so the wet ingredients will mix with the
flour in the middle. Add
more milk and water and stir until you get smooth batter. It can't be too thick. Add
more liquid if needed. You can also use a food processor to mix the batter.Heat a non-stick frying pan,
pour some batter with a ladle and immediately
move the frying pan around. The batter should create the
thin layer on the bottom of the frying pan. Fry on medium heat for a few minutes, then flip over and fry one
more minute.
Make all crepes/pancakes the same way.Apple filling:Put grated apples on the frying pan, add few tablespoons of water, sugar and cinnamon, drizzle with lemon juice. Stew untill apples are soft and the liquid is evaporated. Spread apples over the crepe, roll up and eat or fry it on the frying pan covered with butter additionally. Add the sweet cream sauce (below)Cottage cheese filling:Mix cottage cheese with sour cream, sugar and vanilla until the consistency is creamy (you can use a blender to get smoother creamy cheese). Spread the filling over the crepe, roll up and eat or fry it on the frying pan covered with butter additionally. Add the sweet cream sauce (below).Cottage cheese and jam filling:Spread your favorite jam over the crepe, fold in half. Spread the cottage cheese filling on the half of the crepe and roll it up.Sweet cream sauce:Mix the sour cream with sugar, add a bit of milk if needed to get half-liquid consistency.
Pour on filled and rolled crepes.Thanks for stopping by! Please, feel free to leave your comment in English! I will be pleased :)