Wykonanie
Człowiek Wyżerka zapytany o ulubiony kawałek pieczonego
kurczaka zawsze odpowiada, że jest to… skóra. Z tego powodu wiele czasu musiało minąć, zanim na blogu pojawił się przepis na
drób pieczony w całości. Wystarczyło bowiem, że odeszłam od takiego pieczystego na minutę, żeby sobie przygotować
plan do robienia zdjęć, by tajemniczych okolicznościach zostało ono ogołocone z chrupiącej i aromatycznej skórki. W takich okolicznościach musiałam zdusić w sobie wiele słów, których matka nie powinna wypowiadać głośno.Podejmowałam kolejne próby i w końcu udało się! Poniższy pieczony
kurczak został, co prawda, delikatnie uszczypnięty, ale prezentował się jeszcze z godnością. Mam zatem przyjemność zaprezentować jeden z klasyków niedzielnych obiadów, rekomendowany przez Człowieka Wyżerkę – młodszego specjalistę do spraw obróbki
mięsa.Taki
kurczak smakuje jak z rożna, z każdej strony ma pięknie przypieczoną skórkę, a do tego jest soczysty. Jakby tego było mało – jest bardzo łatwy w przygotowaniu! Jedyna niedogodność to konieczność obracania go w trakcie pieczenia – trzeba robić to ostrożnie. Odradzam posługiwanie się widelcem, ponieważ wbicie go w
mięso spowoduje, że część
soków wypłynie i pieczyste nie będzie tak soczyste.

Składniki (4 porcje):1
kurczak zagrodowy (ok. 1½ kg)50 g
masłaprzyprawy: 1 spory ząbek
czosnku, 1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki, 1½ łyżeczki
soli, ½ łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzuKurczaka umyj zimną
wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
Masło posiekaj i przełóż do miseczki, za pomocą widelca wymieszaj z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, mieloną
papryką,
solą i
pieprzem.Wróć do
kurczaka: delikatnie wsuwając palce pod skórę na piersi, oddziel ją od
mięsa. Całego
kurczaka nasmaruj
masłem, dając część również pod skórę na piersi.Przygotuj dwa 30-40 cm kawałki grubej nici kuchennej.
Skrzydełka kurczaka złóż i odegnij w stronę pleców, następnie
owiń tuszkę jednym kawałkiem sznurka i zwiąż. Drugim kawałkiem sznurka zwiąż nóżki. Tak spreparowanego ptaka odłóż na godzinę w temperaturze pokojowej, jeśli będziesz piec od razu. W sytuacji, gdy chcesz piec na przykład następnego dnia, wyjmij wcześniej
mięso z lodówki, żeby nabrało temperatury otoczenia. Schłodzone
mięso piecze się dłużej.Rozgrzej piekarnik do 220ºC (200ºC z termoobiegiem).
Kurczaka ułóż na jednym
boku w naczyniu żaroodpornym – piecz przez 25 minut. Po tym czasie obróć go na drugi bok, polej kilkoma łyżkami
wody i piecz przez kolejne 25 minut, następnie obróć go na plecki i piecz przez 10 minut, a na koniec połóż go na piersiach i dopiekaj jeszcze przez 10 minut.
Kurczaka po wyjęciu z piekarnika odstaw na co najmniej kwadrans. Po tym czasie pokrój go na porcje i podawaj, np. z
ziemniakami w
solnych skorupkach,
ziemniakami pieczonymi z
rozmarynem i
chili i
sałatką Coleslaw.

Related PostsPieczone „pałki” z
kurczaka marynowane w
jogurciePiersi z kurczaka z risottem wg Julii
ChildMarynata jogurtowa do skrzydełek z grilla„Żydowska penicylina”, czyli rosół z knedlami z macyZapiekanka z
kapusty włoskiej i
mięsa pod beszamelem