ßßß
Składniki (4 porcje):1 kurczak zagrodowy (ok. 1½ kg)50 g masłaprzyprawy: 1 spory ząbek czosnku, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzuKurczaka umyj zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.Masło posiekaj i przełóż do miseczki, za pomocą widelca wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieloną papryką, solą i pieprzem.Wróć do kurczaka: delikatnie wsuwając palce pod skórę na piersi, oddziel ją od mięsa. Całego kurczaka nasmaruj masłem, dając część również pod skórę na piersi.Przygotuj dwa 30-40 cm kawałki grubej nici kuchennej.Skrzydełka kurczaka złóż i odegnij w stronę pleców, następnie owiń tuszkę jednym kawałkiem sznurka i zwiąż. Drugim kawałkiem sznurka zwiąż nóżki. Tak spreparowanego ptaka odłóż na godzinę w temperaturze pokojowej, jeśli będziesz piec od razu. W sytuacji, gdy chcesz piec na przykład następnego dnia, wyjmij wcześniej mięso z lodówki, żeby nabrało temperatury otoczenia. Schłodzone mięso piecze się dłużej.Rozgrzej piekarnik do 220ºC (200ºC z termoobiegiem).Kurczaka ułóż na jednym boku w naczyniu żaroodpornym – piecz przez 25 minut. Po tym czasie obróć go na drugi bok, polej kilkoma łyżkami wody i piecz przez kolejne 25 minut, następnie obróć go na plecki i piecz przez 10 minut, a na koniec połóż go na piersiach i dopiekaj jeszcze przez 10 minut.Kurczaka po wyjęciu z piekarnika odstaw na co najmniej kwadrans. Po tym czasie pokrój go na porcje i podawaj, np. z ziemniakami w solnych skorupkach, ziemniakami pieczonymi z rozmarynem i chili i sałatką Coleslaw.
Related PostsPieczone „pałki” z kurczaka marynowane w jogurciePiersi z kurczaka z risottem wg Julii ChildMarynata jogurtowa do skrzydełek z grilla„Żydowska penicylina”, czyli rosół z knedlami z macyZapiekanka z kapusty włoskiej i mięsa pod beszamelem