ßßß Cookit - przepis na Kurczak pieczony (jak z rożna)

Kurczak pieczony (jak z rożna)

nazwa

Wykonanie

Człowiek Wyżerka zapytany o ulubiony kawałek pieczonego kurczaka zawsze odpowiada, że jest to… skóra. Z tego powodu wiele czasu musiało minąć, zanim na blogu pojawił się przepis na drób pieczony w całości. Wystarczyło bowiem, że odeszłam od takiego pieczystego na minutę, żeby sobie przygotować plan do robienia zdjęć, by tajemniczych okolicznościach zostało ono ogołocone z chrupiącej i aromatycznej skórki. W takich okolicznościach musiałam zdusić w sobie wiele słów, których matka nie powinna wypowiadać głośno.
Podejmowałam kolejne próby i w końcu udało się! Poniższy pieczony kurczak został, co prawda, delikatnie uszczypnięty, ale prezentował się jeszcze z godnością. Mam zatem przyjemność zaprezentować jeden z klasyków niedzielnych obiadów, rekomendowany przez Człowieka Wyżerkę – młodszego specjalistę do spraw obróbki mięsa.
Taki kurczak smakuje jak z rożna, z każdej strony ma pięknie przypieczoną skórkę, a do tego jest soczysty. Jakby tego było mało – jest bardzo łatwy w przygotowaniu! Jedyna niedogodność to konieczność obracania go w trakcie pieczenia – trzeba robić to ostrożnie. Odradzam posługiwanie się widelcem, ponieważ wbicie go w mięso spowoduje, że część soków wypłynie i pieczyste nie będzie tak soczyste.
Składniki (4 porcje):
1 kurczak zagrodowy (ok. 1½ kg)
50 g masła
przyprawy: 1 spory ząbek czosnku, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Kurczaka umyj zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
Masło posiekaj i przełóż do miseczki, za pomocą widelca wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieloną papryką, solą i pieprzem.
Wróć do kurczaka: delikatnie wsuwając palce pod skórę na piersi, oddziel ją od mięsa. Całego kurczaka nasmaruj masłem, dając część również pod skórę na piersi.
Przygotuj dwa 30-40 cm kawałki grubej nici kuchennej.
Skrzydełka kurczaka złóż i odegnij w stronę pleców, następnie owiń tuszkę jednym kawałkiem sznurka i zwiąż. Drugim kawałkiem sznurka zwiąż nóżki. Tak spreparowanego ptaka odłóż na godzinę w temperaturze pokojowej, jeśli będziesz piec od razu. W sytuacji, gdy chcesz piec na przykład następnego dnia, wyjmij wcześniej mięso z lodówki, żeby nabrało temperatury otoczenia. Schłodzone mięso piecze się dłużej.
Rozgrzej piekarnik do 220ºC (200ºC z termoobiegiem).
Kurczaka ułóż na jednym boku w naczyniu żaroodpornym – piecz przez 25 minut. Po tym czasie obróć go na drugi bok, polej kilkoma łyżkami wody i piecz przez kolejne 25 minut, następnie obróć go na plecki i piecz przez 10 minut, a na koniec połóż go na piersiach i dopiekaj jeszcze przez 10 minut.
Kurczaka po wyjęciu z piekarnika odstaw na co najmniej kwadrans. Po tym czasie pokrój go na porcje i podawaj, np. z ziemniakami w solnych skorupkach, ziemniakami pieczonymi z rozmarynem i chili i sałatką Coleslaw.
Related Posts
Pieczone „pałki” z kurczaka marynowane w jogurcie
Piersi z kurczaka z risottem wg Julii Child
Marynata jogurtowa do skrzydełek z grilla
„Żydowska penicylina”, czyli rosół z knedlami z macy
Zapiekanka z kapusty włoskiej i mięsa pod beszamelem
Źródło:http://agatagotuje.pl/kurczak-pieczony-jak-z-rozna