ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe placuszki z cukinii z łososiem.

Bezglutenowe placuszki z cukinii z łososiem.

nazwa

Wykonanie

Są takie dania, które mogę robić na okrągło - są proste, pyszne i można je podawać w różnych wariacjach. Do takich potraw należą naleśniki, owsianka czy placuszki z cukinii. Te ostatnie latem na dobre zagościły w mojej kuchni, gdyż dostałam kilka ogromnych cukinii do wykorzystania. A same placki pasują naprawdę do wszystkiego - jako dodatek do mięsa w porze obiadowej, na śniadanie z jajkiem na twardo, czy na kolację z łososiem. To ostatnie połączenie lubię najbardziej - łososia mogłabym jeść bez przerwy, a z cukinią komponują się on wspaniale!
Czego potrzebujesz?
- 1 cukinia
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1/2 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (zwykle używam więcej jajek zamiast siemienia, ale akurat miałam tylko 3 jajka w lodówce, więc musiałam je czymś zastąpić. Ze spokojem można zrezygnować z siemienia na rzecz jeszcze jednego jajka.)
- 1 łyżka oleju/oliwy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki ryżowej (może być inna bezglutenowa)
- przyprawy: 2 łyżeczki soli, pieprz, 1/2 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka bazylii, 1/2 łyżeczki kurkumy.
Jeśli używasz siemienia lnianego, zalej dwie łyżki siemienia 6 łyżkami gorącej wody. Wymieszaj dokładnie i odstaw. Po kilku minutach siemię powinno nabrać konsystencji podobnej do jajka.
Jeżeli cierpisz na brak czasu, to wrzuć cukinię, ziemniaki, cebulę i czosnek do blendera.
Ja jednak lubię, gdy cukinia jest poszatkowana na tarce w paseczki, dlatego jej nie blenduje.
Zmiksowane warzywa i cukinię połącz w misce i dokładnie odsącz z nich wodę! Następnie dodaj siemię lniane, jajka, olej i przyprawy. Na koniec dodaj mąkę. Jeżeli wydaje Ci się, że konsystencja jest zbyt mało zwarta, możesz dodać jeszcze jedno jajko lub dosypać mąki, ale przy proporcjach, które podałam, nie powinno być problemu.
Mąkę ryżową można zastąpić inną bezglutenową.
Pierwsze placuszki smażę na odrobinie oleju, potem jednak już staram się to robić na suchej patelni.
Placki podaję z jogurtem greckim lub naturalnym i łososiem wędzonym. Takie połączenie smakuje naprawdę wyśmienicie! :)
Źródło:http://www.optimiss.pl/2014/09/bezglutenowe-placuszki-z-cukinii-z.html