ßßß
Wracając do tematu, wybrałam pierwszy lepszy przepis na bezglutenowy chleb z drożdżami. Zrobiłam sprawdzoną dotąd mieszankę mąk, dodałam od siebie ziółek, skorzystałam z podanych proporcji i... WYSZŁO! Z radością więc prezentuję przepis na bezglutenowy chlebek - nie kruszący się, mięciutki, pachnący i idealny do kanapek. Pierwszy raz od grudnia mogłam wziąć na uczelnię kanapkę! A do eksperymentów wrócę przy następnym pieczeniu :)Czego potrzebujesz?- 500 g mąki: 50 g mąki kukurydzianej, 150 g mąki gryczanej, 60 g mąki z tapioki (można zastąpić inną skrobią), 100 g mąki ryżowej, 30 g mąki z amarantusa- 500 ml ciepłej wody- 8g drożdży instant- po 1 łyżeczce: bazylii, tymianku, oregano, majeranku- 1 i 1/2 łyżeczki soli- 1 łyżeczka brązowego cukru- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego- 3 łyżki słonecznika- 1 łyżeczka gumy ksantanowejWszystkie produkty łączymy w misce, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 220 stopni.Dziś ze smakiem zjadłam 4 sycące kromki chleba! :)