Wykonanie
I rzeczywiście, w praktyce prawie go nie jem. Od grudnia kilkakrotnie upiekłam
chleb i tylko raz byłam z niego rzeczywiście zadowolona - był to
chleb z
fasoli. Wtedy jednak użyłam
mleka w proszku, który zawiera bardzo dużo laktozy, a z racji detoksu AZS-owego staram się ograniczyć laktozę do minimum.W związku z niezbyt udanymi eksperymentami w wypiekaniu
pieczywa, postawiłam tym razem na sprawdzony przepis, mając nadzieję, że w końcu uda się upiec naprawdę udany chlebek - taki, który się nie rozpada, nie kruszy i jest chociaż zbliżony do konsystencji
chleba "glutenowego". Mała dygresja, ostatnio w Biedronce zasłyszałam rozmowę Taty z synkiem, którzy stali przy półce z
makaronami kukurydzianymi. Chłopiec, około 8-letni, wyjął z koszyka wrzucone przed chwilą przez Tatę opakowanie
makaronu i przeczytał:
Makaron bezglutenowy... A
potem oświadczył z prostotą: Tato, kupmy glutenowy. Szczerość chłopca mnie urzekła :)

Wracając do tematu, wybrałam pierwszy lepszy przepis na bezglutenowy
chleb z
drożdżami. Zrobiłam sprawdzoną dotąd mieszankę mąk, dodałam od siebie ziółek, skorzystałam z podanych proporcji i... WYSZŁO! Z radością więc prezentuję przepis na bezglutenowy chlebek - nie kruszący się, mięciutki, pachnący i idealny do kanapek. Pierwszy raz od grudnia mogłam wziąć na uczelnię kanapkę! A do eksperymentów
wrócę przy następnym pieczeniu :)Czego potrzebujesz?- 500 g
mąki: 50 g
mąki kukurydzianej, 150 g
mąki gryczanej, 60 g
mąki z tapioki (można zastąpić inną
skrobią), 100 g
mąki ryżowej, 30 g
mąki z
amarantusa- 500 ml ciepłej
wody- 8g
drożdży instant- po 1 łyżeczce:
bazylii,
tymianku,
oregano,
majeranku- 1 i 1/2 łyżeczki
soli- 1 łyżeczka
brązowego cukru- 3 łyżki zmielonego
siemienia lnianego- 3 łyżki
słonecznika- 1 łyżeczka gumy ksantanowejWszystkie produkty łączymy w misce, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 220 stopni.Dziś ze smakiem zjadłam 4 sycące kromki
chleba! :)