Wykonanie
To danie jest dobre na każdą okazję i robi się je w nie więcej niż 20 minut. Jest idealnym posiłkiem, który można szybko przygotować do pracy, na uczelnię - jest bowiem smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do tego jest banalnie prosty, a przy tym naprawdę pyszny. Zawsze staram się więc
mieć w zanadrzu zapas
zielonej soczewicy i dojrzałe
awokado, bo to jest taki ratunkowy posiłek, gdy brakuje mi czasu, ochoty, lub po prostu składników na przygotowanie dania
mięsnego.

-
zielona soczewica - idealne źródło
białka pochodzenia niezwierzęcego. 100 g nieugotowanej
soczewicy ma aż 24 g
białka. Zawiera również potas i dużo witamin z grupy B.-
awokado - o wartościach odżywczych
awokado już kiedyś wspominałam (KLIK) - ostatnio dowiedziałam się również, że jest bardzo dobre dla osób, mających problemy ze stawami, ponieważ korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie chrząstki stawowej. Podobnie zresztą jak
imbir i
kurkuma. Co ciekawe, te informacje dostałam od ortopedy, który zamiast przepisywać mi tabletki, polecił jedzenie właśnie takich produktów! Nie jest to częste wśród lekarzy, więc byłam bardzo pozytywnie zaskoczona.-
pomidory - kolejne warzywo o ogromnym potencjale. Potas, witaminy z grupy B, beta-karoten, witamina C. Niestety zimą, te warzywa smakują jak
woda, dlatego korzystajmy z tego dobrodziejstwa natury latem!-
oliwa z oliwek - z tego co wiem, jest najlepsza właśnie do sałatek. Jest bardzo dużo sprzecznych informacji dotyczących jej zastosowania przy smażeniu - jedne badania potwierdzają tezę, że przy smażeniu na
oliwie powstają toksyczne związki, a inne tę teorię obalają. Ja do smażenia stosuję więc
olej kokosowy, a
oliwę z oliwek właśnie do sałatek. W dodatku po prostu uwielbiam jej smak w sałatkach!-
czarne oliwki - świat bez czarnych
oliwek nie byłby taki piękny ;) Źródło witamin i minerałów, ale co ciekawsze,
oliwki pomagają zniwelować wzdęcia i korzystnie wpływają na regenerację wątroby.-
mozzarella - zawiera duże ilości
białka, 24 gramy na 100. Ma też co prawda sporo tłuszczu, ale mimo wszystko zawiera go mniej niż niejeden inny
ser.Czego potrzebujesz?- 1 szklanka
zielonej soczewicy- 100 g
mozzarelli- 1 dojrzałe
awokado- 2
pomidory- garść czarnych
oliwek-
oliwa z oliwek-
przyprawy:
zioła prowansalskie,
bazylia,
pieprz ziołowy,
kurkuma
Jak wspomniałam, przygotowanie sałatki jest bardzo szybkie.
Soczewicę gotujemy przez około 15 minut w lekko osolonej wodzie. Wszystkie inne składniki kroimy w plasterki/kostkę według upodobań.
Soczewicę przekładamy do miski, dodajemy składniki, doprawiamy (ja przypraw nie szczędzę - lubię silny aromat
ziół, a tu komponują się one idealnie), polewamy
oliwą (około 2 łyżki) i całość delikatnie mieszamy.Przekładamy na talerz/do pudełka i gotowe! Można jeść zaraz po przygotowaniu lub też na zimno.Smacznego!