ßßß
 
            
         Składniki :Spód czekoladowy:100 g masła extra (82%) tłuszczu100 g mąki pszennej1 żółtko1 łyżeczka kakao1 pełna łyżka stołowa cukru pudruMasa makowa:500 g maku5 dużych jaj bądź 6 mniejszych (białka oddzielone od żółtek)100 g masła20 g czekolady gorzkiej80 - 90 g posiekanych orzechów włoskich160 g suszonej żurawiny9 ml olejku migdałowego1/2 szklanki płynnego miodu1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka do piany z białekPolewa:80 g czekolady gorzkiej3- łyżki śmietany 30%Dodatkowo:tortownica o średnicy 24 cmpapier do pieczeniaSpód czekoladowy:Sposób przygotowania:Wszystkie składniki przełożyć do miski, po czym zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na czas przygotowywania makowca.Masa makowa:Orzechy włoskie posiekać na drobno.Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić mak i gotować pod przykryciem przez 20-22 minuty. Następnie odsączyć wodę i zmielić mak dwukrotnie w maszynce od mięsa (najlepiej na możliwie najdrobniejszym sicie). Inną opcją jest użycie maku zmielonego . Wystarczy zalać go wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem do całkowitego przestudzenia.Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z 1 łyżeczką cukru, wstawić do lodówki.Masło utrzeć wraz z cukrem (w dużej misce) do jednolitej masy. Dodać żółtka i dalej ucierać. Dodać mak, wymieszać. Następnie dodać miód, żurawinę i posiekane orzechy włoskie. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Do masy wmieszać białka za pomocą łyżki; najlepiej białka dodawać partiami.Na grubych oczkach tarki jarzynowej zetrzeć 20 g czekolady gorzkiej, wmieszać ją do masy makowej.Na koniec dodać olejek migdałowy, całość dokładnie wymieszać.Wykończenie:Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zacisnąć obręcz; odciąć nożyczkami odstający wokół tortownicy papier.Na spód tortownicy rozwałkować ciasto czekoladowe. Następnie wyłożyć na nie przygotowaną masę makową, równomiernie rozprowadzić ją na wierzchu.Makowiec wstawić do piekarnika, piec 45 -50 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto przy otwartych drzwiach do całkowitego przestygnięcia.Polewa:Do rondla przełożyć połamaną czekoladę oraz śmietanę. Podgrzewać na wolnym ogniu stale mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Gorącą polewę nałożyć na wierzch przestudzonego makowca.Moje rady:Makowiec smakuje najlepiej na drugi dzień. Oczywiście można go spożywać od razu po zastygnięciu polewy czekoladowej lub jak kto woli nawet jeszcze przed :) Ciasto proponuję przechowywać w lodówce, jest bardzo trwałe i z czasem nabiera coraz więcej smaku i aromatu.
Składniki :Spód czekoladowy:100 g masła extra (82%) tłuszczu100 g mąki pszennej1 żółtko1 łyżeczka kakao1 pełna łyżka stołowa cukru pudruMasa makowa:500 g maku5 dużych jaj bądź 6 mniejszych (białka oddzielone od żółtek)100 g masła20 g czekolady gorzkiej80 - 90 g posiekanych orzechów włoskich160 g suszonej żurawiny9 ml olejku migdałowego1/2 szklanki płynnego miodu1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka do piany z białekPolewa:80 g czekolady gorzkiej3- łyżki śmietany 30%Dodatkowo:tortownica o średnicy 24 cmpapier do pieczeniaSpód czekoladowy:Sposób przygotowania:Wszystkie składniki przełożyć do miski, po czym zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na czas przygotowywania makowca.Masa makowa:Orzechy włoskie posiekać na drobno.Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić mak i gotować pod przykryciem przez 20-22 minuty. Następnie odsączyć wodę i zmielić mak dwukrotnie w maszynce od mięsa (najlepiej na możliwie najdrobniejszym sicie). Inną opcją jest użycie maku zmielonego . Wystarczy zalać go wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem do całkowitego przestudzenia.Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z 1 łyżeczką cukru, wstawić do lodówki.Masło utrzeć wraz z cukrem (w dużej misce) do jednolitej masy. Dodać żółtka i dalej ucierać. Dodać mak, wymieszać. Następnie dodać miód, żurawinę i posiekane orzechy włoskie. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Do masy wmieszać białka za pomocą łyżki; najlepiej białka dodawać partiami.Na grubych oczkach tarki jarzynowej zetrzeć 20 g czekolady gorzkiej, wmieszać ją do masy makowej.Na koniec dodać olejek migdałowy, całość dokładnie wymieszać.Wykończenie:Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zacisnąć obręcz; odciąć nożyczkami odstający wokół tortownicy papier.Na spód tortownicy rozwałkować ciasto czekoladowe. Następnie wyłożyć na nie przygotowaną masę makową, równomiernie rozprowadzić ją na wierzchu.Makowiec wstawić do piekarnika, piec 45 -50 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto przy otwartych drzwiach do całkowitego przestygnięcia.Polewa:Do rondla przełożyć połamaną czekoladę oraz śmietanę. Podgrzewać na wolnym ogniu stale mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Gorącą polewę nałożyć na wierzch przestudzonego makowca.Moje rady:Makowiec smakuje najlepiej na drugi dzień. Oczywiście można go spożywać od razu po zastygnięciu polewy czekoladowej lub jak kto woli nawet jeszcze przed :) Ciasto proponuję przechowywać w lodówce, jest bardzo trwałe i z czasem nabiera coraz więcej smaku i aromatu.

