Wykonanie
19 Grudnia 2014 Gotowanie ze stylemPyszny makowiec świąteczny, który zachwyci podniebienie niejednego smakosza. Słodki, wilgotny, z dużą ilością masy makowej. Podstawą ciasta jest bardzo smaczna masa makowa z samymi najcenniejszymi składnikami takimi jak
mak,
miód,
orzechy włoskie,
suszone owoce i
czekolada. Makowiec zawiera spód wykonany z ciasta kruchego z dodatkiem
kakao. Zwieńczeniem całości jest pyszna
polewa czekoladowa, która znakomicie uzupełnia nietuzinkowy smak i aromat ciasta. Kiedyś
jadłam taki makowiec w
cukierni, muszę przyznać, że ciasto w moim wykonaniu w pełni mu dorównuje. Życzę smacznego!Makowiec na spodzie
czekoladowym z
bakaliamiSkładniki :Spód
czekoladowy:100 g
masła extra (82%) tłuszczu100 g
mąki pszennej1
żółtko1 łyżeczka
kakao1 pełna łyżka stołowa
cukru pudruMasa makowa:500 g
maku5 dużych jaj bądź 6 mniejszych (
białka oddzielone od
żółtek)100 g
masła20 g
czekolady gorzkiej80 - 90 g posiekanych
orzechów włoskich160 g
suszonej żurawiny9 ml
olejku migdałowego1/2 szklanki płynnego
miodu1/2 szklanki
cukru + 1 łyżeczka do piany z
białekPolewa:80 g
czekolady gorzkiej3- łyżki
śmietany 30%Dodatkowo:tortownica o średnicy 24 cmpapier do pieczeniaSpód
czekoladowy:Sposób przygotowania:Wszystkie składniki przełożyć do miski, po czym zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na czas przygotowywania makowca.Masa makowa:
Orzechy włoskie posiekać na drobno.Do garnka wlać
wodę, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić
mak i gotować pod przykryciem przez 20-22 minuty. Następnie odsączyć
wodę i zmielić
mak dwukrotnie w maszynce od
mięsa (najlepiej na możliwie najdrobniejszym sicie). Inną opcją jest użycie
maku zmielonego . Wystarczy zalać go wrzącą
wodą i pozostawić pod przykryciem do całkowitego przestudzenia.Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę z 1 łyżeczką
cukru, wstawić do lodówki.
Masło utrzeć wraz z
cukrem (w dużej misce) do jednolitej masy. Dodać
żółtka i dalej ucierać. Dodać
mak, wymieszać. Następnie dodać
miód,
żurawinę i posiekane
orzechy włoskie. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Do masy wmieszać
białka za pomocą łyżki; najlepiej
białka dodawać partiami.Na grubych oczkach tarki jarzynowej zetrzeć 20 g
czekolady gorzkiej, wmieszać ją do masy makowej.Na koniec dodać
olejek migdałowy, całość dokładnie wymieszać.Wykończenie:Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zacisnąć obręcz; odciąć nożyczkami odstający wokół tortownicy papier.Na spód tortownicy rozwałkować ciasto
czekoladowe. Następnie wyłożyć na nie przygotowaną masę
makową, równomiernie rozprowadzić ją na wierzchu.Makowiec wstawić do piekarnika, piec 45 -50 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto przy otwartych drzwiach do całkowitego przestygnięcia.Polewa:Do rondla przełożyć połamaną
czekoladę oraz
śmietanę. Podgrzewać na wolnym ogniu stale mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Gorącą polewę nałożyć na wierzch przestudzonego makowca.Moje rady:Makowiec smakuje najlepiej na drugi dzień. Oczywiście można go spożywać od razu po zastygnięciu
polewy czekoladowej lub jak kto woli nawet jeszcze przed :) Ciasto proponuję przechowywać w lodówce, jest bardzo trwałe i z czasem nabiera coraz więcej smaku i aromatu.