ßßß
Składniki :1 kg mięsa wieprzowego (szynki lub schabu bez kości)1 łyżka stołowa mąki pszennejMarynata:1 marchew1 cebula1/4 selera korzeniowego8 suszonych lub świeżych jagód jałowca2 liście laurowe2 szklanki wytrawnego czerwonego wina3-4 goździki2 łyżki stołowe octu winnegokilka ziaren pieprzu czarnegoSposób przygotowania:Wino wymieszać z octem, dodać przyprawy. Jarzyny pokroić w cienkie słupki, zalać winem.Mięso ułożyć w szklanym naczyniu żaroodpornym, zalać marynatą, szczelnie przykryć. Trzymać w chłodnym miejscu 2 dni, przewracając je 2-3 razy dziennie.Mięso wyjąć z naczynia żaroodpornego, wysuszyć, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. Przełożyć do rondla.Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem dodać mąkę, intensywnie mieszać aż do zarumienienia się. Zasmażkę zalać wcześniej odsączoną marynatą, zagotować stale mieszając, aby nie powstały grudki.Do sosu dodać jarzyny z marynaty pokrojone w słupki, zagotować a następnie zmiksować na gładką masę.Mięso w rondlu zalać sosem, szczelnie przykryć, całość dusić aż mięso będzie miękkie.Gotowe mięso pokroić w plastry, zalać sosem. Podawać z zasmażaną kapustą i ziemniakami.