Wykonanie
22 Listopada 2015 Gotowanie ze stylemO smaku
mięsa z reguły decydują użyte do jego przygotowania
przyprawy. Dzięki zamarynowaniu
mięso jest nie tylko smaczniejsze, ale także bardziej kruche. Sos na bazie
wina można doprawić według uznania,
solą,
pieprzem lub innymi bardziej rozmaitymi
przyprawami.
Pieczeń wieprzowa z sosem z
czerwonego winaSkładniki :1 kg
mięsa wieprzowego (
szynki lub
schabu bez kości)1 łyżka stołowa
mąki pszennejMarynata:1
marchew1
cebula1/4
selera korzeniowego8 suszonych lub świeżych
jagód jałowca2
liście laurowe2 szklanki
wytrawnego czerwonego wina3-4
goździki2 łyżki stołowe
octu winnegokilka ziaren
pieprzu czarnegoSposób przygotowania:
Wino wymieszać z
octem, dodać
przyprawy. Jarzyny pokroić w cienkie słupki, zalać
winem.
Mięso ułożyć w szklanym naczyniu żaroodpornym, zalać marynatą, szczelnie przykryć. Trzymać w chłodnym miejscu 2 dni, przewracając je 2-3
razy dziennie.
Mięso wyjąć z naczynia żaroodpornego, wysuszyć, oprószyć
solą i
pieprzem, zrumienić z obu stron na rozgrzanym na patelni
oleju. Przełożyć do rondla.Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem dodać
mąkę, intensywnie mieszać aż do zarumienienia się. Zasmażkę zalać wcześniej odsączoną marynatą, zagotować stale mieszając, aby nie powstały grudki.Do sosu dodać jarzyny z marynaty pokrojone w słupki, zagotować a następnie zmiksować na gładką masę.
Mięso w rondlu zalać sosem, szczelnie przykryć, całość dusić aż
mięso będzie miękkie.Gotowe
mięso pokroić w plastry, zalać sosem. Podawać z zasmażaną
kapustą i
ziemniakami.