ßßß
Składniki na 6 porcji:1 kg mięsa wieprzowego (mięso od szynki, łopatka wieprzowa bądź schab karkowy)2 średniej wielkości cebule2 duże marchewki1 duży lub 2 mniejsze suszone grzyby np. borowiki lub podgrzybki2 pełne łyżki stołowe mąki pszennejSposób przygotowania:Schab umyć pod bieżącą wodą, osuszyć a następnie pokroić w plastry o grubości 1-2 cm.Cebulę posiekać na drobno, marchew obrać i pokroić w kostkę.Mięso przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby było zakryte. Dodać pokrojoną cebulę, marchew oraz suszonego grzybka. Posolić wedle uznania. Rondel ustawić na małym ogniu i gotować aż do momentu kiedy mięso będzie miękkie. W między czasie zebrać szumowiny.Do 1/4 szklanki zimnej wody dodać 2 łyżki mąki pszennej, rozmieszać na kleik uzupełnić zimną wodą do 1/2 szklanki, tak by mieszanina miała konsystencję gęstej śmietany.Rondel zestawić z ognia, dodać zagęszczoną mąkę stale mieszając, aż do momentu zagotowania się. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku.