Wykonanie
29 Listopada 2014 Gotowanie ze stylemPrzepis na gulasz wieprzowy z sosem z dodatkiem
marchwi. Tradycyjna propozycja dania obiadowego z dodatkiem pysznej surówki z
kapusty pekińskiej,
rzodkiewki i
kalarepy . Smak gulaszu idealnie podkreślają
suszone grzyby. Jako dodatek do dania polecam gotowane lub zapiekane
ziemniaki z posypane
suszonym oregano.gulasz wieprzowy z dodatkiem
suszonych grzybówSkładniki na 6 porcji:1 kg
mięsa wieprzowego (
mięso od
szynki,
łopatka wieprzowa bądź
schab karkowy)2 średniej wielkości
cebule2 duże
marchewki1 duży lub 2 mniejsze
suszone grzyby np.
borowiki lub podgrzybki2 pełne łyżki stołowe
mąki pszennejSposób przygotowania:
Schab umyć pod bieżącą
wodą, osuszyć a następnie pokroić w plastry o grubości 1-2 cm.
Cebulę posiekać na drobno,
marchew obrać i pokroić w kostkę.
Mięso przełożyć do rondla, zalać je
wodą tak, aby było zakryte. Dodać pokrojoną
cebulę,
marchew oraz
suszonego grzybka. Posolić wedle uznania. Rondel ustawić na małym ogniu i gotować aż do momentu kiedy
mięso będzie miękkie. W
między czasie zebrać szumowiny.Do 1/4 szklanki zimnej
wody dodać 2 łyżki
mąki pszennej, rozmieszać na kleik uzupełnić zimną
wodą do 1/2 szklanki, tak by mieszanina miała konsystencję gęstej
śmietany.Rondel zestawić z ognia, dodać zagęszczoną
mąkę stale mieszając, aż do momentu zagotowania się. Doprawić
solą oraz
pieprzem do smaku.