ßßß
Składniki na 2 chałki:1 szklanka (125 ml) letniej wody30 g świeżych drożdży1 duże jajko1/2 szklanki cukru1/4 szklanki oleju rzepakowego bądź słonecznikowego4-5 szklanek mąki pszennejDo posmarowania:2 łyżki stołowe mleka1 żółtkoKruszonka:1/2 szklanki cukru1/2 szklanki mąki50 g masłaSposób przygotowania:Do miski wlać szklankę letniej wody, rozpuścić w niej drożdże, odstawić na 10 minut. Następnie dodać cukier, olej i jajka, po czym zmiksować. Dodać szklankę mąki, wymieszać, dodać kolejną szklankę mąki i ponownie wymieszać, na koniec wsypać resztę mąki i wyrobić dokładnie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na co najmniej 50 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, następnie podzielić na 4 równe części. Z każdej z nich uformować wałek o podobnej długości, następnie zapleść chałkę. Zewnętrzny wałek przeplatamy, w zależności od tego czy był on nad czy też pod wewnętrznym wałkiem, odwrotnie do wcześniejszego przełożenia, jak na zdjęciu. Pod koniec zaplatania warkocza zlepiamy końce chałki i podwijamy pod spód.Kruszonka:Mąkę, schłodzone masło oraz cukier mieszać ręką, aż do momentu powstania grudek ciasta czyli kruszonki.Wykończenie:Chałkę nasmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać obficie kruszonką, po czym wstawić do piekarnika na około 20 minut.

