ßßß
Składniki 12 jagodzianek:1 szklanka (125 ml) letniej wody50 g świeżych drożdży1 duże jajko1/2 szklanki cukru1/4 szklanki oleju rzepakowego bądź słonecznikowego4-5 szklanek mąki pszennej np. szymanowskiejDodatkowo:1/4 kg świeżych jagód4 łyżki cukru2 łyżki stołowe mleka1 żółtkoKruszonka:1/2 szklanki cukru1/2 szklanki mąki np. szymanowskiej50 g masłaSposób przygotowania:Jagody wypłukać pod bieżącą wodą, odsączyć na sicie, wymieszać z cukrem i odstawić.Do miski wlać szklankę letniej wody, rozpuścić w niej drożdże, odstawić na 10 minut. Następnie dodać cukier, olej i jajka, po czym zmiksować za pomocą miksera. Dodać szklankę mąki, wymieszać, dodać kolejną szklankę mąki i ponownie wymieszać, na koniec wsypać resztę mąki i wyrobić ciasto ręcznie. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na co najmniej 40 minut do wyrośnięcia, nakryć ściereczką.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z ciasta odrywać kolejne części, nieco wyrobić, każdą część rozwałkować pojedynczo na placek o owalnym kształcie o grubości około 1-1,5 cm. Następnie nakładać po dwie łyżeczki jagód, zawijać brzegi ciasta ku górze i zlepiać. Formułować podłużne bułeczki.Jagodzianki przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej mąką.Kruszonka:Mąkę, schłodzone masło oraz cukier mieszać ręką, aż do momentu powstania grudek ciasta czyli kruszonki.Wykończenie:Jagodzianki nasmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać obficie kruszonką, po czym wstawić do piekarnika na około 20 - 25 minut (u mnie góra dół bez termoobiegu).Ciasto jest upieczone, gdy jest dobrze wyrośnięte, zarumienione a drewniany patyczek włożony na 2 sekundy do ciasta jest po wyjęciu czysty oraz bez przylepionych grudek.