ßßß Cookit - przepis na Gulasz z wołowiną i cukinią

Gulasz z wołowiną i cukinią

nazwa

Wykonanie

13 Września 2015 Gotowanie ze stylem
Świetny przepis na obiad lub późną kolację, wystarczy jedynie wymieszać ze sobą kilka składników i gotowe. Danie w połączeniu z ryżem brązowym lub kaszą gryczaną jest bardzo pożywne i syte. Ważne jest, aby warzywa były pokrojone w kawałki o podobnej wielkości, wówczas nasz gulasz będzie się równomiernie gotował.
Składniki na 2-3 porcje:
300 g dyni pokrojonej w kostkę
200 g wołowiny np. ligawy pokrojonej w kostkę
1 cukinia średniej wielkości
250 g szpinaku typu baby
1 cebula średniej wielkości posiekana na drobno
przyprawy: sól, pieprz, cynamon do smaku
1/2 szklanki wody
ugotowany ryż brązowy
Sposób przygotowania:
Cebulę przesmażyć na rozgrzanej z patelni z odrobiną oleju roślinnego. Dodać wołowinę, 1/4 szklanki wody i smażyć jeszcze przez 15 minut mieszając od czasu do czasu.
Do rondla wlać pozostałą ilość wody i zagotować. Dodać dynię i gotować 5 minut bez mieszania. Odlać z rondla pozostały płyn.
Dynię oraz cukinię przełożyć na patelnię, wymieszać z cebulą i wołowiną. Dodać szpinak oraz przyprawy, podgrzewać na wolnym ogniu 15 minut. Podawać z ryżem lub kaszą gryczaną.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_gulasz-z-wolowina-i-cukinia.html