ßßß
Składniki :Spód:300 g ciasteczek owsianych100 g masła extraMasa serowa:500 g sera risotta500 g sera mascarpone500 g sera twarogowego7 jajek2 budynie śmietankowe1 ½ szklanki cukru pudru30 g cukru wanilinowegoPolewa:200 g białej czekolady8 łyżek stołowych mleka50 g płatków migdałowychDodatkowo:4 brzoskwinie świeże lub z w zalecie z puszki pokrojone na cienkie plastry o grubości 5 mmForma o wymiarach: 25 x 30 cmpapier do pieczeniaSposób przygotowania:Spód:Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.Ciasteczka owsiane przełożyć do wysokiego naczynia, zmielić tłuczkiem, blenderem lub maszyną wielofunkcyjną. Dodać rozpuszczone w rondlu masło. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę i rozprowadzić równomiernie łyżką po całej jej powierzchni.Masa serowa:Do dużego naczynia przełożyć wszystkie sery (najlepiej wcześniej odlać z nich wodę, jeśli się zebrała po otwarciu opakowania).Dodać cukier oraz cukier wanilinowy, po czym wymieszać całość za pomocą miksera. Powoli stopniowo dodawać do masy serowej po całym jajku cały czas miksując masę. Dodać budynie, delikatnie zmiksować, następnie wymieszać masę łyżką stołową.Masę serową przełożyć na przygotowany wcześniej spód, wygładzić równomiernie łyżką. Na wierzchu na całej powierzchni masy serowej ułożyć brzoskwinie, delikatnie je powciskać, wygładzić masę łyżką.Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 – 55 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu sernik można pozostawić na 20 minut w otwartym piekarniku, następnie należy go wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego przestygnięcia.Polewa:Do rondla przełożyć połamaną na kawałki czekoladę. Delikatnie podgrzewać na małym ogniu. Dodawać stopniowo po 1 łyżce mleka przez cały czas mieszając, aż masa będzie jednolita i płynna.Na przestudzone ciasto przelać rozpuszczoną czekoladę, rozprowadzić równomiernie łyżką, następnie ułożyć płatki migdałowe.
