Wykonanie
Czasami w domu jest dużo
chleba ..tyle że czerstwego 😉 To zazwyczaj poniedziałkowy kłopocik , gdyż z weekendu ciut się nazbiera . Kur jeszcze nie mam , a do kosza wywalać nie znoszę , więc wymyśliłam czerstwiaczki. Czerstwiaczki to szybkie i bardzo smaczne zapiekanki , z czerstwego
chlebka ,
kiełbasy i
jaja , czasem
cebulki lub
sera ..pychotka . Moje dzieciory uwielbiają czerstwiaczki i nawet nie wiedzą , zapewne co jedzą 😉
Składniki :kilka kromek czerstwego
chlebakilka plastrów
masłajajka ( tyle sztuk , ile porcji nam potrzeba )kawałek
sera do utarcia
cebulkaparę kawałków
kiełbasy 0 tym razem śląska , ale może być dowolna lub
szynkasól ,
pieprz do smakuodrobina
czosnku granulowanegomałe foremki – kokilki do zapiekania
Do każdej kokilki, wkładamy plaster
masła , na dno . Następnie układamy pocięte kawałki
chleba . Kawałek na spodzie , resztę dookoła – tworząc wewnątrz foremki
chlebowy koszyczek . Posypujemy go delikatnie
czosnkiem granulowanym i odrobinką
soli . Do środka
chlebowego koszyczka wkładamy zrumienioną-usmażoną,
cebulkę ( może być gorąca nie przeszkadza ) , podsmażony kawałek
kiełbasy i wbijamy surowe
jajo . Solimy ,
pieprzymy i na czubku – na
jaju układamy jeszcze jeden ,plaster
kiełbaski i całość posypujemy
startym serem . Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 160 C przez około 10-15 minut w zależności jakie
jajko lubimy , ścięte , czy luźne , im bardziej ma być wypieczone , tym dłużej trzymamy . Gotowe , teraz nieodzowny
ketchup i…smacznego 😉