Wykonanie
Tydzień azjatycki w Biedronce, zatem można poszaleć z kuchnią Wschodu. Wiele przepisów na dania azjatyckie znajdziecie w gazetce marketu, zupy, dania główne, desery… oferta jest dość szeroka, więc chyba każdy znajdzie coś dla siebie, choć ja często traktuję je jedynie jako inspirację do dalszych eksperymentów.
Kurczak teriyaki z
makaronem soba powstał w oparciu o produkty dostępne w biedronce i przeniósł nas w otchłanie orientu w sobotnie popołudnie.Smaki komponują się idealnie a
kurczak teriyaki szczególnie przypadnie do gustu fanom ostrości na talerzu. Zatem biegnijcie po zakupy i bierzemy się za gotowanie!Składniki:
Mięso z
udek kurczaka 0,5 kg
Papryczka ostra czerwona 1 szt
Papryka słodka czerwona 1 szt
Imbir świeży 5 cm
Kiełki soi (słoiczek ) lub
pędy bambusaSos teriyakiSos sojowy (opcjonalnie)
Cebula dymka pęczek
Orzechy nerkowcaSposób przygotowania:
Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w paski. Następnie przygotowujemy marynatę:
ostrą papryczkę kroimy w drobną kostkę,
imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki i dodajemy 5 łyżek
sosu teriyaki. Całość dokładnie mieszamy i łączymy z pokrojonym
kurczakiem. Tak zamarynowanego
kurczaka odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę
oleju rzepakowego i wrzucamy
kurczaka z całą marynatą. Gdy
mięso lekko się zetnie, dodajemy
paprykę pokrojoną w paski, białą część pokrojonej
cebuli dymki oraz
kiełki soi. Całość smażymy do momentu gdy
kurczak i warzywa będą gotowe. Pod koniec smażenia danie możemy doprawić jeszcze
sosem sojowym oraz teriyaki do smaku.
Kurczak teriyaki idealnie komponuje się z gryczanym
makaronem soba. Danie posypujemy na talerzu
szczypiorkiem i uprażonymi
orzechami nerkowca. Pysznie pikantne i wyraziste danie w stylu azjatyckim. Jeśli nie przepadacie za zbyt
ostrymi potrawami
papryczkę chilli możecie pozbawić nasionek przed przygotowaniem marynaty. Idealne danie na weekendowy obiadPozdrawiamSmakUla.Podziel się...