Wykonanie
Pomysł na obiad …
kurczak w cytrynowej marynacie, z
pietruszką i
marchewką … pieczony w piekarniku.
Składniki:3 nogi z
kurczaka1
cytryną1/2 pęczka
pietruszki2
marchewkiSkładniki na marynatę:3 łyżki
oliwy z oliwek extra verginesok z połówki
cytryny2 łyżeczki czerwonej
słodkiej papryki1/2 łyżeczki świeżo mielonego
pieprzu1/2 łyżeczki
soliszczypta mielonego
chilijedna łyżka posiekanej
natki pietruszkiWykonanie:
Kurczaka oczyszczony i myjemy pod bieżącą
wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem.Do większej miski wlewamy
oliwe,
sok z cytryny i wsypujemy wszystkie składniki marynaty. Mieszamy i wyrzucany przekrojone lub całe przygotowane wczesniej nogi z
kurczaka.
Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na min. 30 minut lub na całą noc do lodówki.Piekarnik nastawiony na 180 st.C.
Marchewki obieramy i przekrawamy wzdłuż, układany na dnie naczynia żaroodpornego.
Kurczak układany na marchewkach, obok rozkładamy plastry z połówki
cytryny.
Mięso wstawiamy na ok.1 godzinę do rozgrzanego piekarnika. Po 30 minutach kawałki
kurczaka przewracamy na drugą stronę. Po godzinie od wstawienia
mięsa do piekarnika sprawdzamy czy
kurczak jest miękkie, jeśli nie wydłużamy czas pieczenia o jakieś 15 minut. Gotowego
kurczaka posypujemy
natką pietruszki i podajemy z pieczonymi
ziemniakami lub innymi dodatkami.Smacznego!