Wykonanie
Ugotowałam rosół na drobiowej porcji rosołowej. Oddzieliłam
mięso od kości. Wykorzystałam je do zrobienia farszu do pierożków które jedliśmy jako dodatek do zupy jak i samodzielne drugie danie.

Do zrobienia pierożków użyłam…
mięso z ugotowanej porcji rosołowej (razem ze skórką)200g.
mrożonego szpinaku2
cebuleduży ząbek
czosnkuolej do smażeniaok.100 g.
wędliny lub plaster
szynki czy
boczkuPrzyprawy:
sól,
pieprz,
lubczyk.Wykonanie farszu:
Mięso kurczaka rozdrobniłam za pomocą blendera.Połowę paczki
szpinaku wyłożyłam na rozgrzaną z odrobiną
oleju patelnię.Podsmażyłam do całkowitego odparowania
wody.Dodałam rozdrobniony obrany z łupinki
czosnek.Doprawiłam do smaku
solą i
pieprzem.Wyłożyłam do miski.Na tej samej patelni przyrumieniłam drobno poszatkowaną
cebulę.Dodałam ją do
szpinaku.Dołożyłam rozdrobnione na gładką masę
mięso.Dokładnie wymieszałam (jeśli trzeba doprawić do smaku).Ciasto pierogowe

ok. 500 g.
mąki pszennej1
żółtkociepła
wodaWykonanie:Wsypać na stolnicę
mąkę. Dodać
żółtko. Wyrabiać dolewając
wodę. Ciasto powinno być dość luźne. Odstawić by odpoczęło. Nakryć miską na ok 10 minut. Po tym czasie rozwałkować na cienki placek.Wykrawać szklanką lub foremką kółka. Na środek nakładać farsz i sklejać. Wrzucać na wrzącą, posoloną
wodę i gotować. Po wypłynięciu na wierzch jeszcze ok.3 minut.

Podałam polane z podsmażoną
cebulką i
szynką.(Ja pokroiłam plaster
szynki i podsmażyłam z
cebulką)