Wykonanie
Szpinak powinny jadać osoby zestresowane, jest on bowiem źródłem magnezu. Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zdecydowanie obniża podatność na stres, wykazuje właściwości uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy.Jako dziecko nie lubiłam
szpinaku i nie przemawiały do mnie argumenty, że zdrowy. Zawsze serwowany był jako papka na którą nie mogłam nawet patrzeć. Niekoniecznie musimy go właśnie w taki sposób przyrządzać. Jeśli ktoś
mówi, że nie lubi proponuję
szpinak na surowo.Składniki:

garść liści
świeżego szpinaku1 duży
pomidor1
cebula2 ząbki
czosnku1
żółta paprykaPrzyprawy:
sól,
pieprz,
ocet jabłkowy do smaku,
olej.
Szpinak umyć. Odwirować nadmiar
wody. Posiekać w duże kawałki.Z
papryki usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę.
Cebulę i
czosnek obrać. Drobno posiekać.
Pomidor pokroić w kostkę.Połączyć wszystkie składniki.Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Wymieszać.

Uwaga!
Szpinaku nie powinny spożywać osoby z kamicą nerkową. Roślina zawiera bowiem kwas szczawiowy, który może przyczyniać się do powstawania kamieni.