ßßß Cookit - przepis na Grochówka z ziemniakami i suszonymi pomidorkami

Grochówka z ziemniakami i suszonymi pomidorkami

nazwa

Wykonanie

Moja ukochana grochówka to taka, która nie powoduje wzdęć, a łyżka włożona do niej po godzinie dosłownie „stoi” w garnku. Czuje się wtedy w smaku niesamowitą kremowość grochu i aksamitność ziemniaków.
Aby obyło się bez problemów gastrycznych, groch powinien być wcześniej namoczony, a woda po moczeniu odlana. Można dodać do gotowania także kilkucentymetrowy glon kombu, co jeszcze bardziej wpłynie na dobrą strawność grochu. Po ugotowaniu glon oczywiście można zjeść razem z zupą (jest dobrym źródłem wapnia, jodu i mikroelementów).
Składniki (na 4-6 porcji)
400 g grochu żółtego namoczonego na noc
5-6 średnich ziemniaków
6 suszonych pomidorów zmielonych w młynku
3 łyżki oliwy z oliwek
po kawałku: pora, marchwi, pietruszki
4 ząbki czosnku
1 łyżka mielonego czosnku
garść majeranku
szczypta kminku
sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
Przygotowanie
Z namoczonego grochu odlać wodę i zalać świeżą. Warzywa umyć i pokroić drobno lub zetrzeć na tarce, a czosnek pokroić w plasterki. Włożyć do garnka z grochem i gotować, aż groch będzie miękki. W czasie gotowania grochu obrać ziemniaki i pokroić w drobną kostkę. Dodać ziemniaki, suszone pomidory i majeranek do miękkiego grochu i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać sól i resztę przypraw oraz oliwę z oliwek. Pogotować jeszcze chwilę, mieszając. Można rozrzedzić zupę wrzątkiem, jeżeli jest zbyt gęsta.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2016/01/grochowka-z-ziemniakami-i-suszonymi.html