ßßß
Składniki (na 4-6 porcji)400 g grochu żółtego namoczonego na noc5-6 średnich ziemniaków6 suszonych pomidorów zmielonych w młynku3 łyżki oliwy z oliwekpo kawałku: pora, marchwi, pietruszki4 ząbki czosnku1 łyżka mielonego czosnkugarść majerankuszczypta kminkusól, pieprz, czosnek niedźwiedzi2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
PrzygotowanieZ namoczonego grochu odlać wodę i zalać świeżą. Warzywa umyć i pokroić drobno lub zetrzeć na tarce, a czosnek pokroić w plasterki. Włożyć do garnka z grochem i gotować, aż groch będzie miękki. W czasie gotowania grochu obrać ziemniaki i pokroić w drobną kostkę. Dodać ziemniaki, suszone pomidory i majeranek do miękkiego grochu i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać sól i resztę przypraw oraz oliwę z oliwek. Pogotować jeszcze chwilę, mieszając. Można rozrzedzić zupę wrzątkiem, jeżeli jest zbyt gęsta.