ßßß Cookit - przepis na Sałatka imprezowa z dwiema fasolami, selerem naciowym, kukurydzą i sosem pesto

Sałatka imprezowa z dwiema fasolami, selerem naciowym, kukurydzą i sosem pesto

nazwa

Wykonanie

Taka sałatka znakomicie sprawdzi się na wszelkich imprezach. Będzie jej na tyle dużo, że wystarczy dla wszystkich. Dobrze przechowa się do następnego dnia i nadal będzie pyszna. Sos nie ocieka majonezem, a robi się go z pesto, kokosowego mleka i oliwy z oliwek. Jest aromatyczny i dodaje zieleninie charakteru nie obciążając żołądka.
Sałatka jest znakomita także do pieczonych ziemniaków, ziemniaków z wody, wszelkich kotlecików i kasz. Jej zaletą jest także to, że robi się ją bardzo szybko i nawet przeciwnicy selera naciowego zajadają ją ze smakiem.
Składniki (4-6 porcji)
1 opakowanie mieszanki sałat (450-500 g)
5 łodyg selera naciowego
1 puszka lub słoik kukurydzy
1 puszka fasoli czarnej
1 puszka fasoli czerwonej
0,5 szklanki czarnych lub zielonych oliwek
Sos
¼ szklanki mleka kokosowego
3 czubate łyżki pesto bazyliowego (najlepiej domowego)
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz, sól ziołowa
Przygotowanie
Składniki dressingu wymieszać w miseczce. Sałatę i selera naciowego umyć. Selera pociąć wzdłuż na paski i pokroić w kostkę. Razem z sałatą włożyć do miski. Obie fasole i kukurydzę wyłożyć na sitko i opłukać pod bieżącą wodą. Oliwki osączyć i razem z fasolkami oraz kukurydzą dodać do miski. Lekko posolić i wymieszać. Przed podaniem polać sosem.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2016/01/saatka-imprezowa-z-dwiema-fasolami.html