ßßß
Składniki: na tortownicę o średnicy około 25 cmSpód:350 g gotowego kruchego ciasta lub np. z przepisu na tartę z ziołami, wędzonym twarogiem i łososiem z przepisu tartę z kozim serem i wędzonym łososiemNadzienie:400 g dyni (waga samego miąższu)1 brokuł150 g sera pleśniowego typu Lazur60 g sera półtwardego dojrzewającego (użyłam włoskiego Provolone Piccante)3 duże jajka200 g śmietany 12%200 ml mleka3 ząbki czosnkuszczypta płatków chilisólpieprzWykonanie:Tortownicę smarujemy masłem, wyścielamy ciastem i nakłuwamy.Brokuł dzielimy na mniejsze cząstki . W garnku zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy go przez 5 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.Długodojrzewający ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dynię oraz ser pleśniowy kroimy w miarę drobną kostkę.Jajka roztrzepujemy w misce i dodajemy do nich śmietanę i mleko.Do dużej miski przekładamy brokuł, dynię, oba sery i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewamy masę jajeczno – śmietanową. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili i mieszamy.Nadzienie przekładamy do tortownicy z ciastem i wygładzamy.Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy tartę przez 70 minut.Podajemy ciepłe po delikatnym przestygnięciu lub na zimno.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ