ßßß Cookit - przepis na Czekoladki domowe- zdrowe i szybkie w przygotowaniu

Czekoladki domowe- zdrowe i szybkie w przygotowaniu

nazwa

Wykonanie

< Zupa z czerwonej soczewicy i papryki
Placek z rabarbarem i kruszonką >
Czekoladki domowe- zdrowe i szybkie w przygotowaniu
Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Sylwii pt: „kierunek zdrowie”, podaję poniżej także link do tego przepisu abyście mogli zobaczyć filmik video jak się je szybciutko robi, kuszą strasznie i muszę przyznać że smakują naprawdę wybornie. Jest to czekolada gorzka, bez cukru, z masą różnych bakalii w środku. Czekoladki należy trzymać tylko w zamrażarce lub lodówce, nie można ich trzymać na zewnątrz ponieważ zrobione są z oleju kokosowego który bardzo szybko się rozpuszcza w temperaturze dodatniej.
Link do przepisu video Sylwii: przepis Sylwii na czekoladki
Przepis na 82 sztuki dużych czekoladek z foremek na kostki do lodu lub specjalne silikonowe foremki do czekoladek:
Niestety nie wszystkie foremki się nadają do czekoladek, zrobiłam jedne w foremkach do kostek lodu
( foremka była z twardej gumy) i po wyjęciu były brzydkie z białym nalotem na wierzchu. Natomiast pozostałe foremki jakie użyłam ( zwykłe plastykowe do robienia kostek lodu, oraz specjalna silikonowa do robienia czekoladek) sprawdziły się świetnie i czekoladki wyszły bardzo ładne. Nie wiem od czego to wszystko zależy, chciałam wam tylko nadmienić takie spostrzeżenie.
Składniki na duże 82 sztuki :
Oczywiście jeśli nasze czekoladki mają być super zdrowe należy je wykonać z produktów ekologicznych jeśli mamy możliwość takie sobie kupić.
1 słoiczek masła orzechowego – użyłam o pojemności 350 gr
olej kokosowy 2 szklanki- użyłam olej w słoiku o pojemności 425 ml
kakao gorzkie 1 szklanka
syrop z agawy 6 łyżek- ja dodałam 10
bakalie:
dodatki dodajemy według własnej proporcji
płatki migdała lub posiekane migdały
żurawina suszona
rodzynki suszone
skórka pomarańczowa pokrojona
wiórki kokosowe lub płatki kokosa
Wykonanie:
Potrzebny będzie blender kielichowy aby zmiksować masę płynną. Jeżeli nie macie blendera to mieszajcie za pomocą łyżki tak aby składniki bardzo dobrze się ze sobą połączyły na płynną masę.
Do blendera wlewamy rozpuszczony np. w mikro lub na kuchence olej kokosowy, dodajemy masło orzechowe oraz syrop z agawy- blendujemy wszystko. Dodajemy kakao- blendujemy. Masą będzie bardzo płynna.
Do powstałej masy dodajemy nasze bakalie – mieszamy.
Powstała masę za pomocą łyżeczki wkładamy do foremek i wkładamy na ok 1 h do lodówki. U mnie już po 25 min były czekoladki zamrożone.
Trzymamy czekoladki w lodówce lub zamrażarce ( ja swoje trzymam w pudełkach w zamrażarce)
Smacznego!
Właśnie ta różowa foremka wykonana z twardej gumy nie była dobra ponieważ jak wspomniałam wyżej czekoladki po wyjęciu były brzydkie i z białym nalotem. Bardzo dobrze sprawdziły się zwykłe plastykowe foremki na kostki lodu oraz specjalna silikonowa foremka w serduszka do czekoladek.
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Zupa z czerwonej soczewicy i papryki
Placek z rabarbarem i kruszonką >
Źródło:http://panikucharka.pl/czekoladki/czekoladki-domowe-zdrowe-i-szybkie-w-przygotowaniu