Wykonanie
< Zupa z
czerwonej soczewicy i
paprykiPlacek z
rabarbarem i kruszonką >
Czekoladki domowe- zdrowe i szybkie w przygotowaniu
Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Sylwii pt: „kierunek zdrowie”, podaję poniżej także link do tego przepisu abyście mogli zobaczyć filmik video jak się je szybciutko robi, kuszą strasznie i muszę przyznać że smakują naprawdę wybornie. Jest to
czekolada gorzka, bez
cukru, z masą różnych
bakalii w środku.
Czekoladki należy trzymać tylko w zamrażarce lub lodówce, nie można ich trzymać na zewnątrz ponieważ zrobione są z
oleju kokosowego który bardzo szybko się rozpuszcza w temperaturze dodatniej.Link do przepisu video Sylwii:https://www.youtube.com/watch?v=oiu0i4BhJ4U
Przepis na 82 sztuki dużych
czekoladek z foremek na kostki do
lodu lub specjalne silikonowe foremki do
czekoladek:Niestety nie wszystkie foremki się nadają do
czekoladek, zrobiłam jedne w foremkach do kostek
lodu( foremka była z twardej gumy) i po wyjęciu były brzydkie z
białym nalotem na wierzchu. Natomiast pozostałe foremki jakie użyłam ( zwykłe plastykowe do robienia kostek
lodu, oraz specjalna silikonowa do robienia
czekoladek) sprawdziły się świetnie i
czekoladki wyszły bardzo ładne. Nie wiem od czego to wszystko zależy, chciałam wam tylko nadmienić takie spostrzeżenie.Składniki na duże 82 sztuki :Oczywiście jeśli nasze
czekoladki mają być super zdrowe należy je wykonać z produktów ekologicznych jeśli mamy możliwość takie sobie kupić.1 słoiczek
masła orzechowego – użyłam o pojemności 350 gr
olej kokosowy 2 szklanki- użyłam
olej w słoiku o pojemności 425 ml
kakao gorzkie 1 szklanka
syrop z agawy 6 łyżek- ja dodałam 10
bakalie:dodatki dodajemy według własnej proporcji–
płatki migdała lub posiekane
migdały–
żurawina suszona–
rodzynki suszone–
skórka pomarańczowa pokrojona–
wiórki kokosowe lub
płatki kokosaWykonanie:Potrzebny będzie blender kielichowy aby zmiksować masę płynną. Jeżeli nie macie blendera to mieszajcie za pomocą łyżki tak aby składniki bardzo dobrze się ze sobą połączyły na płynną masę.Do blendera wlewamy rozpuszczony np. w mikro lub na kuchence
olej kokosowy, dodajemy
masło orzechowe oraz
syrop z agawy- blendujemy wszystko. Dodajemy
kakao- blendujemy. Masą będzie bardzo płynna.Do powstałej masy dodajemy nasze
bakalie – mieszamy.Powstała masę za pomocą łyżeczki wkładamy do foremek i wkładamy na ok 1 h do lodówki. U mnie już po 25 min były
czekoladki zamrożone.Trzymamy
czekoladki w lodówce lub zamrażarce ( ja swoje trzymam w pudełkach w zamrażarce)Smacznego!
Właśnie ta różowa foremka wykonana z twardej gumy nie była dobra ponieważ jak wspomniałam wyżej
czekoladki po wyjęciu były brzydkie i z
białym nalotem. Bardzo dobrze sprawdziły się zwykłe plastykowe foremki na kostki
lodu oraz specjalna silikonowa foremka w serduszka do
czekoladek.
About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Zupa z
czerwonej soczewicy i
paprykiPlacek z
rabarbarem i kruszonką >