Wykonanie
Jest to aktualnie moje ulubione śniadanie. Taka granola z
jogurtem, do tego świeży sok z
pomarańczy - i nic więcej nie potrzeba! Owa granola składa się oczywiście z
płatków owsianych z dodatkiem jaglanych, z
orzechów,
żurawiny suszonej,
wiórków kokosowych,
kakao i
przyprawy do piernika. Robi się ją bardzo szybko. Do tego piękny korzenny zapach roznosi się w domu, kiedy granola jest w piekarniku :)
/2/3 słoika jak na zdjęciach/200g
płatków oswianych30g
płatków jaglanych40g
orzechów laskowych40g
suszonej żurawiny40g
wiórków kokosowych1 łyżka
miodu1 łyżka
oleju kokosowego1 łyżka
kakao1 łyżka
przyprawy do piernikaW rondelku umieścić
olej kokosowy,
miód,
kakao i
przyprawę. Podgrzewać do rozpuszczenia. Wymieszać i odstawić.
Płatki wymieszać z połówkami
orzechów laskowych,
żurawiną i wiórkami. Dodać płynna masę i wszystko dokładnie połączyć. Przełożyć granolę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Najpierw po 15 minutach przemieszać ją, po kolejnych 15 minutach ponownie. Następnie piec granolę jeszcze przez około 20 minut. Smacznego!