ßßß
Zapraszam na przepyszną rybkę z piekarnika z fantastycznym sosemPorcję dla 2 osób:2 filety z łososia1 duża cebula2 ząbki czosnkupomidorki koktajlowe, około 101 papryczka chilii2 łyżki koncentratu pomidorowegopęczek koperkuoliwa z oliwekcytrynasól i pieprzFilety skrapiamy sokiem z cytryny i opruszamy solą i pieprzem, odstawiamy na parę minut po czym zapiekamy, w żaroodpornym naczyniu, w piekarniku nagrzanym do 200 C na około 10-15 minut.Przygotowujemy sos:Na rozgrzaną patelnie wlewamy około 2 łyżek oliwy i dodajemy posiekaną cebulę, którą szklimy około 10 minut pod przykryciem. Nastepnie dorzucamy pokrojone na pół pomidorki, pokrojoną w paseczki papryczkę chilii oraz posiekany czosnek, dodajemy przecier. Dusimy całość pod przykryciem około 15 minut. Na koniec dodajemy jeszcze 1 łyzkę oliwy, wrzucamy posiekany koperek, dolewamy 1 łyżkę soku z cytryny i doprawiamy całość solą i pieprzem.Sos warzywny wykładamy na talerz, na to układamy upieczoną rybkę i dodajemy ugotowany ryż. Przystrajamy koperiem i plasterkiem cytryny.
SmacznegoZapraszam na rybkę w białym sosie pietruszkowym: