ßßß Cookit - przepis na Łosoś z sosem koperkowym z pomidorkami i chilii

Łosoś z sosem koperkowym z pomidorkami i chilii

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na przepyszną rybkę z piekarnika z fantastycznym sosem
Porcję dla 2 osób:
2 filety z łososia
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
pomidorki koktajlowe, około 10
1 papryczka chilii
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pęczek koperku
oliwa z oliwek
cytryna
sól i pieprz
Filety skrapiamy sokiem z cytryny i opruszamy solą i pieprzem, odstawiamy na parę minut po czym zapiekamy, w żaroodpornym naczyniu, w piekarniku nagrzanym do 200 C na około 10-15 minut.
Przygotowujemy sos:
Na rozgrzaną patelnie wlewamy około 2 łyżek oliwy i dodajemy posiekaną cebulę, którą szklimy około 10 minut pod przykryciem. Nastepnie dorzucamy pokrojone na pół pomidorki, pokrojoną w paseczki papryczkę chilii oraz posiekany czosnek, dodajemy przecier. Dusimy całość pod przykryciem około 15 minut. Na koniec dodajemy jeszcze 1 łyzkę oliwy, wrzucamy posiekany koperek, dolewamy 1 łyżkę soku z cytryny i doprawiamy całość solą i pieprzem.
Sos warzywny wykładamy na talerz, na to układamy upieczoną rybkę i dodajemy ugotowany ryż. Przystrajamy koperiem i plasterkiem cytryny.
Smacznego
Zapraszam na rybkę w białym sosie pietruszkowym:
Źródło:http://www.niezlababka.pl/zapiekane/losos-z-sosem-koperkowym-z-pomidorkami