Wykonanie
Zapraszam na przepyszną
rybkę z piekarnika z fantastycznym sosemPorcję dla 2 osób:2 filety z
łososia1 duża
cebula2 ząbki
czosnkupomidorki koktajlowe, około 101
papryczka chilii2 łyżki
koncentratu pomidorowegopęczek
koperkuoliwa z oliwekcytrynasól i
pieprzFilety skrapiamy
sokiem z cytryny i opruszamy
solą i
pieprzem, odstawiamy na parę minut po czym zapiekamy, w żaroodpornym naczyniu, w piekarniku nagrzanym do 200 C na około 10-15 minut.Przygotowujemy sos:Na rozgrzaną patelnie wlewamy około 2 łyżek
oliwy i dodajemy posiekaną
cebulę, którą szklimy około 10 minut pod przykryciem. Nastepnie dorzucamy pokrojone na pół
pomidorki, pokrojoną w paseczki
papryczkę chilii oraz posiekany
czosnek, dodajemy przecier. Dusimy całość pod przykryciem około 15 minut. Na koniec dodajemy jeszcze 1 łyzkę
oliwy, wrzucamy posiekany
koperek, dolewamy 1 łyżkę
soku z cytryny i doprawiamy całość
solą i
pieprzem.Sos warzywny wykładamy na talerz, na to układamy upieczoną
rybkę i dodajemy ugotowany
ryż. Przystrajamy
koperiem i plasterkiem
cytryny.
SmacznegoZapraszam na
rybkę w
białym sosie pietruszkowym: