ßßß
Rolada dyniowaSkładniki:do pieczenia, blaszka wielkości arkusza papieru do pieczenia3 jajka180 g cukru1 łyżeczka zgniecionego kardamonu100 g pszennej mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia200 ml puree z dyni1 łyżka soku z cytryny¼ łyżeczki soliNadzienie250 g mascarpone300 ml śmietanki250 g jeżyn3 czubate łyżki cukru pudru lub wedle smakucukier puder do posypania
Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj puree z dyni, sok z cytryny i wymieszaj. W oddzielnym naczyniu wymieszaj suche składniki, a następnie połącz z mokrymi. Rozsmaruj masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 180ºC na termoobiegu i piecz przez około 12 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odczekaj 10 minut, a następnie odwróć papierem do góry. Oderwij papier i zwiń ciasto w rulon. Ubij mascarpone ze śmietanką. Pod koniec ubijania dodaj jeżyny i cukier puder do smaku. Rozwiń ciasto na placek i rozsmaruj nadzienie. Zwiń dosyć ciasno roladę i wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem posyp cukrem pudremPolecane przepisyTort czekoladowo marchewkowyDyniowe scones na śniadaniePrzepis na sernik – przepis miesiącaMarchewkowe ciasteczka z krememMini donuts na proszku