Wykonanie

Pamiętam jak kilka lat temu metodą prób i błędów odtwarzałam przepis mojej babci na tradycyjnego
drożdżowego makowca. Od dzieciństwa ten makowiec towarzyszył mi podczas świąt i zdecydowanie jest to jedna z najprzyjemniejszych potraw na wigilijnym
stole. Makowiec tradycyjny a więc taki z ogromną ilością jaj, na prawdziwym
maśle i z własnoręcznie przygotowaną masą
makową. Dzisiaj już
mogę podzielić się z
Wami na makowiec tradycyjny wg mojej babci.

Składniki na ciasto:50g świeżych
drożdży6
żółtek110g rozpuszczonego
masła 82%380g
mąki pszennej tortowej60g
cukru pudrumałe opakowanie
cukru wanilinowego (16g)190ml
mlekaMleko podgrzewamy aby było ciepłe (nie za gorące) i wkruszamy do niego
drożdże. dodajemy łyżeczkę
cukru oraz 2 łyżki
mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby
drożdże zaczęły pracować. W ten sposób powstanie nam zaczyn.W tym czasie
żółtka oraz pozostały
cukier ucieramy na puszystą masę (najlepiej mikserem na maksymalnych obrotach).
Żółtka powinny zrobić się całkowicie białe (trwa to chwilę). Dodać
cukier waniliowy, przesianą
makę, roztopione oraz ostudzone
masło oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto przez około 15 minut. Powinno przestać się kleić do rąk jednak nadal będzie dość płynne. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.Składniki na masę
makową:250g
makuokoło 100g
bakali (
orzechów,
rodzynek,
żurawiny,
skórki pomarańczowej kandyzowanej,
płatków migdałów)50g
masła5 dużych jaj1 szklanka
cukru pudruMak kilkakrotnie przelewamy wrzątkiem na sitku. Dobrze odsączamy i studzimy. Mielimy w maszynce do mielenia 2-3
razy. Dodajemy
bakalie oraz
masło.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z
cukrem na puch i dodajemy do
maku. Pianę z
białek dodajemy do masy makowej na końcu i delikatnie mieszamy najlepiej przy użyciu drewnianej łyżki.Ciasto po wyrośnięciu wałkujemy na posypanej
mąką stolnicy. Wykładamy masę
makową i zawijamy na roladę. Boki zawijamy pod spód. Delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i jeszcze przez 30 minut dajemy ciastu czas na podrośnięcie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.Po ostygnięciu polewamy lukrem i ozdabiamy np
rodzynkami.