ßßß Cookit - przepis na Blanszowanie

Blanszowanie

nazwa

Składniki

Wykonanie

Blanszowanie (z fr. blanchir) to zanurzenie na chwilę we wrzątku, a następnie szybkie schłodzenie zimną wodą.
Zazwyczaj blanszujemy warzywa, szczególnie te delikatne, które mogą łatwo się rozgotować, np. liście szpinaku, szparagi .
Blanszowanie służy do zachowania intensywnego koloru albo zniwelowania zbyt ostrego smaku (np. cebuli, czosnku) lub do usunięcia skórki (np. z pomidora, migdałów). Blanszowanie stanowi też często wstępny etap przygotowywania potrawy. Na przykład zblanszowanie ziemniaków na frytki zmniejsza ilość tłuszczu wchłanianego przy smażeniu i sprawia, że są bardziej chrupkie.
Ważne: blanszowanie nie pozbawia produktów, zawartych w nich witamin.
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,88511,4965474,Blanszowanie.html