ßßß Cookit - przepis na Smoothie szpinakowo-gruszkowe z nasionami chia

Smoothie szpinakowo-gruszkowe z nasionami chia

nazwa

Składniki

Wykonanie

Odkąd mam nowy blender staram się robić jak najwięcej kremów, smoothie i koktajlów. Teraz sezon na jabłka i gruszki to czemu by tego nie wykorzystać. Poniżej przepis na koktajl szpinakowo-gruszkowy. By był jeszcze zdrowszy dodałam do niego nasiona chia.
Nasiona chia porównywane są do siemienia lnianego, ale posiadają o wiele więcej zalet. S ą źródłem witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. C harakteryzują się wysoka zawartością łatwo przyswajalnego białka. P osiadają dużą zawartość błonnika (ok.25%)
dwie garstki szpinaku
1 gruszka
1 banan
2 łyżeczki namoczonych nasion chia
1/4 szklanki wody
Gruszkę (użyłam odmiany Michałka) wraz ze skórką oraz banana kroimy na mniejsze części i umieszczamy w blenderze. Dodajemy nasiona chia, liście szpinaku, wodę i blendujemy na gładką masę.
Namoczone nasiona chia zrobiłam sobie dzień wcześniej. Jedną łyżkę nasionek umieściłam w szklance i zalałam połową szklanki wody (nasiona chia pod wpływem wody zwiększają swoja objętość nawet 8-9 razy). Po 10 minutach zamieszałam (nasiona szybko wydzielają z siebie klejącą maź i szybko się posklejały). Później mieszałam je jeszcze ze 3 razy (jak akurat byłam w kuchni). Rano użyłam ich do tego koktajlu. Resztę dodałam do owsianki i serka wiejskiego. Oczywiście nie potrzeba całej nocy by namoczyć chia, wystarczy nawet godzina.
Przepis na jedną porcję.
Źródło:http://amozebyciasteczko.blogspot.com/2014/09/smoothie-szpinakowo-gruszkowe-z.html