Wykonanie
Radzi Bożena Sikoń szefowa pracowni cukierniczej w hotelu Jan III Sobieski w Warszawie(na 2 torciki o średnicy 18-20 cm)
Biszkopt czekoladowy: 5
jajek, 75 g
cukru, 75 g
mąki, 25 g
kakaoMus czekoladowy: 200 g
czekolady deserowej, 300 g
śmietanki 36%Mus
kawowy: 500 ml
mleka, 8
żółtek, 300 g
cukru, 2
laski wanilii, 4 łyżeczki
kawy, 600 ml
śmietanki 36%, 24 g
żelatyny w płatkachPonadto: 500 g
konfitury z
marakui, 300 g
czekolady deserowej1.Robimy
biszkopt . Ucieramy
jajka z
cukrem. Mieszamy
mąkę z
kakao i przesiewamy przez sito. Łączymy z masą jajeczną i rozsmarowujemy na dwóch tortownicach. Pieczemy 30 minut w temp. 200°C. Ostudzone
biszkopty smarujemy przetartą przez sito
konfiturą z
marakui.2. Łączymy rozpuszczoną na parze
czekoladę z ubitą
śmietanką.
Czekoladowy mus szprycujemy na
konfiturę.3. Robimy
czekoladowe kółka. Wycinamy z papieru 16 kółek nieco mniejszych niż średnica tortownicy. Cienko rozsmarowujemy na nich rozpuszczoną na parze
czekoladę. Gdy zastygnie, zdejmujemy papier. Kółka układamy na torcikach, przekładając
musem czekoladowym.4. Robimy mus
kawowy. Na gazie lub płycie ustawiamy garnek z
wodą, a na nim miskę. Wlewamy do niej
mleko, dodajemy
żółtka,
cukier i ziarenka wyjęte z
laski wanilii.5. Zaparzamy
kawę w 100 ml
wody. Napar wlewamy do masy jajecznej, mieszamy i podgrzewamy, aż lekko zgęstnieje. Zestawiamy miskę z płyty, krem przecedzamy i chłodzimy.6.Rozpuszczoną
żelatynę i ubitą
śmietankę dodajemy do musu i mieszamy. Smarujemy nim torciki na przemian z
konfiturą. Tortownicę dopełniamy pozostałym musem, schładzamy. Wierzch smarujemy
konfiturą.



Curver Tortownica czerwona ... Silit Tortownica 24cm 622002 Tadar Tortownica OKRĄGŁA 73...