ßßß Cookit - przepis na Krem ze słodkich ziemniaków

Krem ze słodkich ziemniaków

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Adam Chrząstowski,Tomek Woźniak
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
4 słodkie ziemniaki
6 łyżek oliwy
2 garści ugotowanych jadalnych kasztanów (mogą być z puszki)
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
Krem ze słodkich ziemniaków - sposób przygotowania: Obrane ziemniaki kroimy w kostkę o boku 1 cm. Wrzucamy do garnka i podsmażamy chwilę na oliwie. Wlewamy tyle wody, aby przykryła ziemniaki, i gotujemy 15-20 minut, aż zmiękną. Odlewamy wodę, zostawiając 1,5 szklanki, miksujemy zupę na gładki krem. Wrzucamy drobno pokrojone kasztany, posiekaną natkę, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie zagotowujemy. Rada: Kasztany jadalne są lekko słodkie i mają mączną konsystencję. Dobrze współgrają ze smakiem słodkich ziemniaków. Poza sezonem kupujemy je w słoikach lub w puszkach. Surowe kasztany można przyrządzić w domu, najlepiej w piekarniku. Przed pieczeniem trzeba naciąć skorupkę.
Kremowa zupa ze słodkich ziemniaków, nazywanych też batatami. Słodycz ziemniaków i marchewki przełamano imbirem i czosnkiem. Jeśli chcesz, by zupa była delikatniejsza, przed podaniem każdą porcję udekoruj kleksem śmietany 22 proc. Zupę podawaj z grzankami. Zobacz przepis na zupę ze słodkich ziemnia
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/165035023/krem+ze+slodkich+ziemniakow/p