Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Adam Chrząstowski,Tomek WoźniakCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)4 słodkie
ziemniaki6 łyżek
oliwy2 garści ugotowanych jadalnych
kasztanów (mogą być z puszki)pęczek
natki pietruszkisólpieprzKrem ze słodkich
ziemniaków - sposób przygotowania: Obrane
ziemniaki kroimy w kostkę o
boku 1 cm. Wrzucamy do garnka i podsmażamy chwilę na
oliwie. Wlewamy tyle
wody, aby przykryła
ziemniaki, i gotujemy 15-20 minut, aż zmiękną. Odlewamy
wodę, zostawiając 1,5 szklanki, miksujemy zupę na gładki krem. Wrzucamy drobno pokrojone
kasztany, posiekaną
natkę, doprawiamy
solą,
pieprzem i ponownie zagotowujemy. Rada:
Kasztany jadalne są lekko słodkie i mają mączną konsystencję. Dobrze współgrają ze smakiem słodkich
ziemniaków. Poza sezonem kupujemy je w słoikach lub w puszkach. Surowe
kasztany można przyrządzić w domu, najlepiej w piekarniku. Przed pieczeniem trzeba naciąć skorupkę.Kremowa zupa ze słodkich
ziemniaków, nazywanych też
batatami.
Słodycz ziemniaków i
marchewki przełamano
imbirem i
czosnkiem. Jeśli chcesz, by zupa była delikatniejsza, przed podaniem każdą porcję udekoruj kleksem
śmietany 22 proc. Zupę podawaj z grzankami. Zobacz przepis na zupę ze słodkich
ziemnia