ßßß
Fot. Marcin KlabanPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia włoskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Piadina:400 g mąki50 g smalcu150 ml mleka150 ml wodyłyżeczka soliDodatki:serrano/parmeńska lub szwarcwaldzka - dojrzewająca szynkadowolna cienko pokrojona kiełbaskaricottamascarponegrillowane warzywasuszone pomidoryrukolaparmezanemmentalerpesto bazyliowePiadina z dodatkami - sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki na piadinę i zagniatamy kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Stolnicę lub blat oprószamy mąką, dzielimy ciasto na kulki wielkości piłki tenisowej i rozwałkowujemy każdą na cienki placek (3-4 mm). Mocno rozgrzewamy suchą patelnię i pieczemy placki po 1-2 minuty z każdej strony. Aby zapobiec powstawaniu pęcherzyków powietrza, nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Piadiny dzielimy na ćwiartki i podajemy z dodatkami, aby każdy mógł skomponować własną przekąskę.Specjały na piknik
Piadina z dodatkami (dla 4 osób)Piadina: 400 g mąki, 50 g smalcu, 150 ml mleka, 150 ml wody, łyżeczka soli, Dodatki: szynka dojrzewająca (serrano, parmeńska lub szwarcwaldzka), dowolna cienko pokrojona kiełbaska, ricotta, mascarpone, grillowane warzywa, suszone pomidory, rukola, parmezanPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu