Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor OlciakikaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia hiszpańskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Pierś z kurczaka (ilość według uznania)
ryżkoncentrat pomidorowyprzyprawa do paelli (lub
szafrancurrygałka muszkatołowaziarenka smaku)
wodaolejPaella z
kurczaka - sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na
oleju (najlepiej w woku lub innym dużym garnku lub bardzo głębokiej patelni). Gdy się usmaży, zalać dużą ilością
wody. Dodać
koncentrat pomidorowy tak, aby
woda nie była zbyt czerwona. Wsypać ziarenka smaku próbując czy nie jest zbyt słone. Wsypać
ryż (dość dużo) i dodać resztę przypraw (najwięcej
curry, żeby
ryż zrobił się żółty). Co jakiś czas próbować, jakie jest w smaku i poczekać, aż cała
woda wyparuje i zostanie sam
ryż (sprawdzać, czy się dogotował - jeśli nie - dolać więcej
wody i czekać).Takie
oliwki to ciekawy dodatek do deski
serów lub
wędlin. W przepisie możesz wykorzystać
oliwki bez pestek lub
oliwki z nadzieniem, np. z
papryki. Zobacz przepis na
Oliwki panierowane Jedna z najpopularniejszych potraw kuchni hiszpańskie. Tradycyjnie przygotowuje się ja na dużych patelniach - paelPaella z
kurczakiem i zielonymi warzywami

Niestety smak oryginalnej Paelle Valenciana jeszcze nie jest mi znany. Hołdując jednak starej prawdzie, iż podróże kształcą, zakosztowałam kiedyś innej paelli, przygotowanej wspólnie z trójką głośnych Katalończyków. Dali się poznać jako fantastyczni ludzie nie znoszący pośpiechu, celebrujący każdy p
Ryż z czterech stron świata

potrawa z
ryżu,
mięsa i warzyw. Choć wywodzi się z Walencji, można jej skosztować praktycznie na terenie całego
kraju. Przygotowuje się ją na dużych patelniach nazywanych paellermi. Dowiedz się więcej o paelli . Paella z
kurczakiem,
krewetkami i
kiełbasą chorizo Składniki: 2 szklanki
ryżu