ßßß
Fot. Marcin KlabanNie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole. Można również zrobić mniejsze babeczki i włożyć je do koszyka ze święconką.Wielkanocna babka drożdżowa100 g cukru80 ml mleka40 g drożdży500 g mąki pszennej6 jaj4 żółtka200 g masła100 g rodzynekszczypta solikonfitura owocowa i lukier do dekoracjiPrzygotuj rozczyn z drożdży, ciepłego mleka, odrobiny cukru i części mąki. Odstaw na 30 min w ciepłe miejsce, by drożdże mogły się rozmnożyć. Następnie dodaj do masy resztę cukru, jajka i żółtka oraz pozostałą mąkę. Całość wyrób na jednolite ciasto. Podczas wyrabiania dodawaj małymi porcjami rozpuszczone, ale nie gorące masło. Na samym końcu dodaj szczyptę soli oraz rodzynki. Ciasto przełóż do foremek wysmarowanych tłuszczem (ciasto nie powinno sięgać wyżej niż połowa wysokości formy - będzie rosło przed i w trakcie pieczenia). Odstaw w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. Gdy wyrośnie, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. 45 minut. Po upieczeniu wyjmij babkę z formy, ostudzoną udekoruj płynną konfiturą owocową oraz lukrem.Autor: Tomasz Dekerpoprzednie 1/11 następneZobacz także
Magia wypieków
Rogate pyszności
Rodzinny obiad wielkanocnywielkanoc