Wykonanie
Jak na drożdżachPaulina Zduniak15 . 03.2015 09:19A A ANierozerwalnie wiąże się ono z polską tradycją kulinarną, czego przykładem są świętomarcińskie
rogale, znane już w czasach pogańskich. Można z niego upiec wszystko - od bułeczek, rogalików, placuszków,
chleba czy pizzy, po kosze na Wielkanoc (zainteresowani znajdą przepis w naszej bazie). Ale
ciasto drożdżowe to przede wszystkim wspomnienie dzieciństwa i babcinych wypieków oraz chwil spędzonych w gronie rodziny przy świątecznym
stole.Wielkanocna babka drożdżowapoprzednie 1/11 następne

Fot. Marcin KlabanNie może jej zabraknąć na wielkanocnym
stole. Można również zrobić mniejsze babeczki i włożyć je do koszyka ze święconką.Wielkanocna babka drożdżowa100 g
cukru80 ml
mleka40 g
drożdży500 g
mąki pszennej6 jaj4
żółtka200 g
masła100 g
rodzynekszczypta
solikonfitura owocowa i
lukier do dekoracjiPrzygotuj rozczyn z
drożdży, ciepłego
mleka, odrobiny
cukru i części
mąki. Odstaw na 30 min w ciepłe miejsce, by
drożdże mogły się rozmnożyć. Następnie dodaj do masy resztę
cukru,
jajka i
żółtka oraz pozostałą
mąkę. Całość wyrób na jednolite ciasto. Podczas wyrabiania dodawaj małymi porcjami rozpuszczone, ale nie gorące
masło. Na samym końcu dodaj szczyptę
soli oraz
rodzynki. Ciasto przełóż do foremek wysmarowanych tłuszczem (ciasto nie powinno sięgać wyżej niż połowa wysokości formy - będzie rosło przed i w trakcie pieczenia). Odstaw w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. Gdy wyrośnie, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. 45 minut. Po upieczeniu wyjmij babkę z formy, ostudzoną udekoruj płynną
konfiturą owocową oraz lukrem.Autor: Tomasz Dekerpoprzednie 1/11 następneZobacz także
Magia wypieków
Rogate pyszności

Rodzinny obiad wielkanocnywielkanoc