Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Kasia Godlewska

fot.
Kasia GodlewskaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Mus
kokosowy - składniki:Mus:70g
białej czekolady60ml
mleczka kokosowego (lub
śmietanki 12%)4 łyżki
wiórków kokosowych1
jajko100ml
śmietany 30 lub 36%10g
masła1 płaska łyżeczka
żelatyny1 łyżka płaska
cukruSos:2 czubate łyzeczki
kakao15g
masła15g
cukru6 łyżek
mlekaMus
kokosowy - sposób przygotowania:
Żelatynę moczę w 1/4 szklanki wrzątku.
Mleko kokosowe i wiórki podgrzewam na małym ogniu aż
mleko się zagotuje, wtedy dodaję
żelatynę,
masło i
czekoladę i mieszam aż oba składniki się rozpuszczą.
Żółtko ubijam z
cukrem na jasną masę,
białko ubijam na sztywno,
śmietanę również ubijam. W pierwszej kolejności łączę masę
kokosową z
żółtkiem, następnie dodaję
białko i delikatnie mieszam, a na końcu mieszam delikatnie ze
śmietaną. Rozlewam do pucharków i wstawiam do lodówki na 1,5 godziny. Przed wyjęciem przygotowuję sos
czekoladowy -
kakao,
masło,
cukier i
mleko podgrzewam i mieszam aż sos będzie jednolity. Podaję schłodzony mus z ciepłym sosem. Przepis pochodzi z bloga http://poszukiwaniasmaku.blogspot.comŁatwy przepis na pyszne kokosankiPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu