ßßß Cookit - przepis na Mus kokosowy

Mus kokosowy

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Kasia Godlewska
fot. Kasia Godlewska
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Mus kokosowy - składniki:
Mus:
70g białej czekolady
60ml mleczka kokosowego (lub śmietanki 12%)
4 łyżki wiórków kokosowych
1 jajko
100ml śmietany 30 lub 36%
10g masła
1 płaska łyżeczka żelatyny
1 łyżka płaska cukru
Sos:
2 czubate łyzeczki kakao
15g masła
15g cukru
6 łyżek mleka
Mus kokosowy - sposób przygotowania: Żelatynę moczę w 1/4 szklanki wrzątku. Mleko kokosowe i wiórki podgrzewam na małym ogniu aż mleko się zagotuje, wtedy dodaję żelatynę, masło i czekoladę i mieszam aż oba składniki się rozpuszczą. Żółtko ubijam z cukrem na jasną masę, białko ubijam na sztywno, śmietanę również ubijam. W pierwszej kolejności łączę masę kokosową z żółtkiem, następnie dodaję białko i delikatnie mieszam, a na końcu mieszam delikatnie ze śmietaną. Rozlewam do pucharków i wstawiam do lodówki na 1,5 godziny. Przed wyjęciem przygotowuję sos czekoladowy - kakao, masło, cukier i mleko podgrzewam i mieszam aż sos będzie jednolity. Podaję schłodzony mus z ciepłym sosem. Przepis pochodzi z bloga http://poszukiwaniasmaku.blogspot.com
Łatwy przepis na pyszne kokosanki
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/164377948/mus+kokosowy/p