ßßß
fot. Kasia GodlewskaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Mus kokosowy - składniki:Mus:70g białej czekolady60ml mleczka kokosowego (lub śmietanki 12%)4 łyżki wiórków kokosowych1 jajko100ml śmietany 30 lub 36%10g masła1 płaska łyżeczka żelatyny1 łyżka płaska cukruSos:2 czubate łyzeczki kakao15g masła15g cukru6 łyżek mlekaMus kokosowy - sposób przygotowania: Żelatynę moczę w 1/4 szklanki wrzątku. Mleko kokosowe i wiórki podgrzewam na małym ogniu aż mleko się zagotuje, wtedy dodaję żelatynę, masło i czekoladę i mieszam aż oba składniki się rozpuszczą. Żółtko ubijam z cukrem na jasną masę, białko ubijam na sztywno, śmietanę również ubijam. W pierwszej kolejności łączę masę kokosową z żółtkiem, następnie dodaję białko i delikatnie mieszam, a na końcu mieszam delikatnie ze śmietaną. Rozlewam do pucharków i wstawiam do lodówki na 1,5 godziny. Przed wyjęciem przygotowuję sos czekoladowy - kakao, masło, cukier i mleko podgrzewam i mieszam aż sos będzie jednolity. Podaję schłodzony mus z ciepłym sosem. Przepis pochodzi z bloga http://poszukiwaniasmaku.blogspot.comŁatwy przepis na pyszne kokosankiPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu