ßßß Cookit - przepis na CHLEB MOJEJ MAMY

CHLEB MOJEJ MAMY

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
CHLEB MOJEJ MAMY
Autor amie7
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
CHLEB MOJEJ MAMY - składniki:
ZAKWAS (ROZCZYN):
3 łyżki mąki żytniej
1 łyżka mąki pszennej
1/2 szklanki wody zimnej przegotowanej
szczypta soli
CHLEB :
zakwas
1/2 kg mąki tortowej
1/2 kg mąki chlebowej (żytniej)
3 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki cukru
ziarna:
3/4 szklanki łuskanych pestek słonecznika
3/4 szklanki otrąb pszennych
3/4 szklanki płatków owsianych górskich
3/4 szklanki siemienia lnianego i sezamu (razem)
CHLEB MOJEJ MAMY - sposób przygotowania: ZAKWAS:
wszystkie składniki wymieszać dokładnie w małym naczyniu. Pozostawić na minimum 3 dni w temperaturze pokojowej, bez przeciągów.
CHLEB:
Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką. Do tego dodać zakwas i 1 litr ciepłej przegotowanej wody. Wymieszać na jednolitą masę. Odebrać do słoika 2 łyżki rozczynu i wstawić do lodówki (może stać dwa tygodnie) Będzie z tego zakwas do następnego chlebka. Ciasto przełożyć do blaszek wyłożonych papierem, przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin. Przed pieczeniem posmarować wierzch olejem. Piec w temperaturze 180 przez ok. 1 godz. 15 min. Przepis także doskonale sprawdza się w automacie do pieczenia chleba. Doskonale smakuje ze świeżym masełkiem. SMACZNEGO
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-18014715/chleb+mojej+mamy/p