Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
CHLEB MOJEJ MAMYAutor amie7Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)
CHLEB MOJEJ MAMY - składniki:ZAKWAS (ROZCZYN):3 łyżki
mąki żytniej1 łyżka
mąki pszennej1/2 szklanki
wody zimnej przegotowanejszczypta
soliCHLEB :zakwas1/2 kg
mąki tortowej1/2 kg
mąki chlebowej (żytniej)3 łyżeczki
soli1 1/2 łyżeczki
cukruziarna:3/4 szklanki łuskanych pestek
słonecznika3/4 szklanki
otrąb pszennych3/4 szklanki
płatków owsianych górskich3/4 szklanki
siemienia lnianego i
sezamu (razem)
CHLEB MOJEJ MAMY - sposób przygotowania: ZAKWAS:wszystkie składniki wymieszać dokładnie w małym naczyniu. Pozostawić na minimum 3 dni w temperaturze pokojowej, bez przeciągów.
CHLEB:Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką. Do tego dodać zakwas i 1 litr ciepłej przegotowanej
wody. Wymieszać na jednolitą masę. Odebrać do słoika 2 łyżki rozczynu i wstawić do lodówki (może stać dwa tygodnie) Będzie z tego zakwas do następnego
chlebka. Ciasto przełożyć do blaszek wyłożonych papierem, przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin. Przed pieczeniem posmarować wierzch
olejem. Piec w temperaturze 180 przez ok. 1 godz. 15 min. Przepis także doskonale sprawdza się w automacie do pieczenia
chleba. Doskonale smakuje ze świeżym
masełkiem. SMACZNEGOPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu