Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Marta GesslerCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (10 głosów)1/2 kg
żurawiny1 1/4 szkl.
cukru1 szkl.
wody1 szkl. posiekanych
orzechów włoskich2 łyżeczki startej skórki z
pomarańczyŻurawina do
mięs - sposób przygotowania:
Żurawinę i
cukier zalać
wodą. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, wymieszać z
orzechami i
skórką pomarańczową. Schłodzić. Świetnie pasuje do
indyka,
szynki i
wołowinyPrzetwory na dodatek (do
mięs, ryb i
serów)

dniach
ćwikła jest gotowa do jedzenia. Źródło: Nowa Kuchnia Polska
Żurawina jest niezastąpiona do pieczonej
kaczki lub gęsi, a także
sera camembert na gorąco. Wyśmienicie smakuje także jako dodatek do pieczonego
jabłka.
Żurawina do
mięs 1/2 kg
żurawiny 1 1/4 szklanki
cukru 1 szklanki
wody 1 szklanki12 dań na świąteczny stół

keks ostudź w formie. Jeśli zawiniesz keks w ściereczkę nasączoną
brandy (
rumem), możesz go przechowywać miesiąc, pamiętaj tylko, aby ściereczka była stale wilgotna. Źródło: Nowa Kuchnia Polska
Żurawina do
mięs Składniki: 1/2 kg
żurawiny 1 1/4 szklanki
cukru 1 szklanka
wody 1 szklankaPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu