Wykonanie
Julia Florkiewicz03 . 02.2016 16:07A A A
Molto bene znaczy - bardzo dobrze. Risotto to popularne danie z północy Włoch, przygotowywane na bazie
białego wina i
bulionu mięsnego lub warzywnego. Pokombinuj z jego smakiem i dodaj ulubione warzywa. Z
krewetkami stworzysz elegancką kolację, w wersji podstawowej, z
parmezanem - obiad dla całej rodziny. Sprawdź nasze propozycje.Risotto alla milanesepoprzednie 1/10 następne

Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja GazetaKlasyczny przepis na to danie. Jeśli nie masz
szafranu, możesz zastąpić go
kurkumą, która
doda ładnego żółtego koloru.Risotto alla milanese500 g
ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli)1 średnia
cebula150 g
parmezanu3 łyżki
masła1 łyżka
oleju1 i 1/2 l
bulionu150 ml białego
wytrawnego winasólbiały pieprzkilka nitek
szafranuRozgrzej w garnku łyżkę
oliwy i łyżkę
masła.
Cebulę obierz, drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanej
oliwie z
masłem. Dodaj suchy, niepłukany
ryż i, mieszając, smaż, aż stanie się szklisty. Wlej łyżkę wazową gorącego
bulionu i na małym ogniu mieszaj
ryż, czekając, aż wchłonie
bulion. Wlej następną łyżkę i ponownie mieszaj, aż
ryż wchłonie płyn. Dodaj podgrzane (koniecznie!)
wino i ponownie
bulion. Rozetrzyj
nitki szafranu z odrobiną
bulionu i także dodaj do
ryżu. Gotuj około 25 minut, do czasu, gdy
ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany, a risotto gęste i kleiste. Zdejmij garnek z ognia dodaj
parmezan, pozostałe
masło, dopraw
solą i
pieprzem, wymieszaj. Od razu podawaj. Jako samodzielne danie albo dodatek do
mięsa lub warzyw.Autor: Zuzanna Wiciejowska



Ekodis
Szafran Nitki KOTANYI
Szafran oryginalny ProOrient
Przyprawa Szafranpoprzednie 1/10 następneZobacz także

Jak przygotować risotto?
Polki stresują się gotowaniem

Zdrowie w strączku -
bób na kilka sposobów