Wykonanie

Kilka ostatnich dni stycznia spędziliśmy w Mediolanie. Było pięknie,
słonecznie i pysznie, bo wiadomo, jak Włochy to cudowne jedzenie.Kiedy kilka lat temu spróbowałam po raz pierwszy pizzy we Włoszech, przestałam ją jeść w Polsce. Niestety trzeba się pogodzić z faktem, że nie potrafimy jej robić i w
sumie nie ma w tym nic złego, bo z kolei naszym pierogom nie dorówna żaden
kraj :).Ale wróćmy do Mediolanu. Na jedną z kolacji w knajpce nieopodal hotelu zamówiłam risotto alla milanese. Było przepyszne. Kremowe, aromatyczne, a
ryż doskonale ugotowany. Od razu postanowiłam wypróbować je w domu. Wydaje mi się, że osiągnęłam to co chciałam. Zachęcam do spróbowania.Potrzebujesz :150 g
ryżu do risotto (arborio),1 mała
cebula pokrojona w drobną kostkę,1 litr
bulionu drobiowego lub jarzynowego,150 ml
białego wina,70 g tartego
parmezanu,75 g
masła,duża szczypta
szafranu,
sólWykonanie:Przygotuj
bulion i rozpuść w nim
nitki szafranu. Trzymaj
bulion na małym gazie.Na dużej patelni z grubym dnem lub w szerokim rondlu rozgrzej
masło i podsmaż na nim
cebulkę, nie rumieniąc jej – około 2-3 minut. Do podsmażonej
cebuli wsyp
ryż i dokładnie zamieszaj. Przesmaż około 1 minuty. Wlej
wino, odparuj. Wlej chochlę
bulionu, wymieszaj, poczekaj aż
ryż wchłonie płyn i dodaj kolejną chochlę. Po dodaniu jakiejś czwartej chochli
bulionu należy sprawdzić czy ziarenka
ryżu nie są już gotowe – po przegryzieniu powinny być "al dente". Jeśli
ryż jest już gotowy, dodaj do niego
parmezan i
masło. Wymieszaj dokładnie, dosól jeśli jest taka konieczność i odstaw na 3 minuty aby risotto "dojrzało".Podawaj z ulubioną
sałatą.



Smacznego!